Zdržení prací až o několik týdnů a nakonec vyšší cena. I takové jsou následky výběrových řízení, vypsaných na stavby a opravy zaplacené z evropských peněz. Stále častěji se totiž stává, že vítězná firma nepodepíše smlouvu. „Takovou situaci jsme řešili v posledních týdnech dvakrát. Výběrové řízení na opravu jedné z veselských mateřských škol vyhrála firma, která vzápětí oznámila, že od nabídky odstupuje," sdělil místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolář.

Stejný osud má i zateplení místního kina Morava a kulturního domu. Obě budovy čekají na nová okna i fasádu. Také v tomto případě odmítla vítězná firma smlouvu podepsat. „Důsledek je pro nás dvojí. Zaprvé o několik týdnů zpozdíme práce. Druhý problém je zvýšení ceny. První firma v pořadí ji má samozřejmě vždy nižší," dodal Kolář. Podobná situace potkala také Hodonín. Podle mluvčí radnice Barbory Lahové nyní město řeší problémy s uzavíráním smluv souvisejících s opravami místních škol a školek. Hotové měly být do konce prázdnin. „Kvůli nastavení zákona o veřejných zakázkách i chování uchazečů musíme termíny posunovat. Přesné datum ukončení prací zatím neznáme, ale doufáme, že půjde o zdržení maximálně několika týdnů," sdělila Lahová. Zdržení pocítí Základní škola u Červených domků, Mateřská škola Družstevní a Základní škola Vančurova.

Zkušenosti Hodonína i Veselí nad Moravou potvrdili i zástupci stavebních firem. Podle některých jsou často termíny šibeniční. „Samozřejmě, že je vždy lepší, když je termín volnější, delší. Někdy jsou termíny opravdu nesmyslné. Roli hraje pouze rychlost a snaha získat dotaci. Že pak zadání kolikrát nejde technologicky zvládnout, už nikdo neřeší," poukázal například jednatel společnosti Sanizo z Uherského Brodu Zdeněk Něnička.

Právě jeho firma nakonec veselské kino i kulturní dům zateplí. I on prý musel kvůli rychlosti prací již několik zakázek odmítnout.

Podle jednatele hodonínské projekční a stavební společnosti Gapa Jana Janků obce často vypíšou mnoho velkých soutěží najednou. „Nevíme, zda uspějeme, tak se pro jistotu přihlásíme do všech soutěží, o které máme zájem. Když vyhrajeme jednu nebo dvě, na další už nemáme kapacity a musíme je odmítnout," vysvětlil Jan Janků.

Další problém je, že obce často neví, jestli dotaci dostanou. A pak je tlačí čas. Nejčastěji právě u škol a školek, kde chtějí zřizovatelé využít prázdnin. „Když sedí děti v lavicích, okna měnit nemůžeme," dodal Janků.

Ve Veselí podle ředitelky Mateřské školy Tyršova Radky Sládečkové nakonec posun termínu vyučování nenaruší. „Okna zvládne firma udělat v létě. Fasádu už budeme dělat za provozu. Děti budou místo zahrady chodit do konce prací na sokolovnu nebo do parku," řekla.

Podle Koláře mají obce dvě možnosti, jak postupovat v případě, že jim vítězná firma smlouvu odřekne. „Buď se musí zadávací řízení zrušit a vypsat úplně nové. V našem případě by to znamenalo zbrzdění prací až o čtyři měsíce," vysvětloval Kolář. „Druhá možnost je, že oslovíme druhého v pořadí. Ten je však už dražší," připomněl. Ve Veselí přitom vědí, že pokud některé soutěže mají volnější termíny, přihlásí se hodně zájemců. V posledních týdnech například u opravy bytového domu v části Benátky za deset milionů. „Dostali jsme hned devět nabídek. Myslím, že je to právě tím, že je termín ukončení až na jaře," dodal místostarosta.