Valentina Svobodová z Kyjova nedávno řešila, kam dát psa, plemeno shih-tzu, když nikdo nebude doma. Její sestra Karolína domlouvala čtyřnohému Vendelínovi desetidenní pobyt u kamarádky, ale pes nakonec zůstal doma. „V domě je babička, ven s ním nechodí. Dává mu nažrat a soused ho večer venčí," řekla Svobodová.

Podobně to s přechodnou péčí má i Tereza Barošová z Koryčan. „Většinou nám psy hlídá známý," prohlásila Barošová.

Psi, kočky a fretky se mohou ve většině států Evropské unie pohybovat jen s pasem zvířete, mikročipem a očkováním proti vzteklině. „Ještě se mi ale nestalo, abych zajišťoval zájezd, kdy by lidé letěli s domácím mazlíčkem," prohlásil Ondřej Gacko z kyjovské cestovky Regio.

Nemožné to ovšem není. Cestovní kancelář Zubatý z Veselí nad Moravou se specializuje na pobyty v Chorvatsku. Do většiny lokací si majitelé s sebou smí psy brát. „Na webu nemáme žádné rozřazení kam se psem a kam bez něj. Když ale klient přijde s přáním, vše s ním projednáme. Záleží také na rase psa," uvedl majitel cestovky Jiří Zubatý.

Vlastníci psů mohou využít i speciálních hotelů. Ty na Hodonínsku v době prázdnin mají plno. A zájem roste, potvrzuje to například majitelka Psího hotelu Pelíšek ze Svatobořic–Mistřína Kateřina Podveská. „Jde o stoprocentní nárůst ve srovnání s mimosezonním provozem. Většinou si majitelé vozí i stravu, kterou pejskům dáváme. Každé zvíře je zvyklé na jiné krmení," prozradila Podveská.

Patrně jediným zařízením na Znojemsku, kam lze psa umístit, je Hotel pro psy Maxcanin v Suchohrdlech u Miroslavi. „Máme plno, ale stále jsou volné letní termíny. Ideální je, když mi zájemci zavolají," sdělila majitelka Petra Peschelová. Do hotelu přijímá psy řádně očkované proti vzteklině, parvoviroze, psince a leptospiroze.

Plnou obsazenost hlásí i v Hodoníně. „Musím lidi odmítat. Kapacita deset míst nestačí. Majitelé nechávají objednávání na poslední chvíli," uvedla Gabriela Schneider ze psí školky z Grygadaru. Službu podle ní využívají klienti i přes rok.

Majitelům tak nezbývá nic jiného než využít sousedských vztahů či jet autem v tuzemsku. Nebo zůstat doma jako Hana Juřicová z Kyjova, která si užila poslední dovolenou v osmi letech. „I kdyby nám zvířata někdo hlídal, doma je stejně tolik práce, že na dovolenou nejezdíme," svěřila se Juřicová.

MAGDALÉNA KUNRTOVÁ