„Poznali výrobu dřevěného nářadí, strážovské tetičky předváděly, jak se plete dožínkový věnec, mlatci z Vacenovic mlátili obilí. Kdo chtěl, mohl také ochutnat tradiční místní pokrmy, například kynuté koláče, ovocné buchty nebo čaj z devatera bylin," vypověděla etnografka Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Markéta Lukešová.

Soubor Dolněmčan z Dolního Němčí předvedl poděkování hospodáři. Krojovaná chasa mu přinesla dožínkový věnec. On jí za to na oplátku vystrojil slavnost.

Jakub Julínek přijel z Vacenovic ukázat, jak se dřív mlátilo obilí. Předvedl se v tradičním lidovém oděvu s dřevěným cepem. „Jedná se o jednoduchý pracovní kroj. Skládá se z bílé pracovní košile s rozhalenkou, mlatecké černé kordulky, z modré nevyšívané zástěry a třaslavic," popsal vacenovický mlatec.

Jeho usilovnou práci ocenil například Jan Mikeš z Brna. „Chtěli jsme navštívit skanzen, o dožínkách jsme nevěděli. Byl to pro nás takový příjemný bonus. Právě přišla chasa k hospodáři, všichni zpívají a mají proslovy k dožínkám," řekl návštěvník.