Tu v současnosti není možné vyléčit, ale inhalátorem a rehabilitačními pomůckami se dají zmírnit obtíže. Neocenitelná je při tom speciální vibrační vesta. Ta je však velmi drahá, neproplácí ji pojišťovna a rodina si ji nemůže dovolit.

Otevření nové cyklostezky mezi Vacenovicemi, Miloticemi a Ratíškovicemi. Navazuje na cyklostezku od vacenovického areálu vinných sklepů ve Žlébkách, která končila u krajské silnice mezi Ratíškovicemi a Miloticemi. Nový úsek pokračuje směrem na Náklo.
Asfalt nové cyklostezky u Milotic vyzkoušeli na kolech i koloběžkách

Vibrační vesta pro Jakuba

* Nadační fond Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje
* účet: 118321774/5500, do poznámky JAKUB

Nadační fond Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje proto na nákup zmíněné pomůcky vyhlásil sbírku. Lidé mohou posílat příspěvky na transparentní účet. „Vesta stojí přibližně tři sta padesát tisíc korun,“ uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Chlapcova maminka pracuje právě v týmu jihomoravských záchranářů. Doma se o něj stará tatínek. Už do narození měl Jakub potíže s dýcháním. Každý den byl zahleněný a rodiče ho museli odsávat. Pozdější vyšetření potvrdilo vzácné onemocnění. „Řasinky v dýchacích cestách neplní svoji funkci. Tuto nemoc zatím bohužel nelze vyléčit. Můžou se ale zmírnit obtíže a dá se předejít poškození plic. Vibrační vesta je jediné automatizované zařízení napomáhající vyčištění dýchacích cest,“ dodala mluvčí.

Jakub si od jednoho roku proplachuje nosní dutiny. Od roku a půl je jeho věrným kamarádem inhalátor. Inhalovat musí dvakrát až třikrát denně solný roztok. „Radši bych si místo toho dal zmrzlinu, ale to nejde,“ poznamenal chlapec.

Po každé inhalaci následuje dechová rehabilitace. Při ní se snaží dostat rozpuštěný hlen z plic a docílit aktivního vykašlání. „Užitečným pomocníkem je nám gymnastický míč, dechové rehabilitační pomůcky, pomáhá vibrační masáž hrudníku. Důslednou hygienou dýchacích cest a prováděním dechových cvičení zabraňujeme vzniku možných komplikací, zánětů plic a středního ucha,“ popsali každodenní program chlapcovi rodiče.