Kromě zastupitelů se zúčastnilo zasedání také početné publikum místních. „Ani u jednoho z nich jsem nezaregistroval souhlas s výstavbou kotelny – výtopny – spalovny," vyjádřil se na svém webu Josef Marčík, autor petice, která s plánem vyjadřovala nesouhlas. Podle něj zastupitelstvo nedokázalo jasně odpovědět na konkrétní dotazy přítomných.

Jak uvedla k zasedání starostka města Iva Stafová, nešlo ani tak o dotazování či diskuzi. „Připadalo mi to spíše jako útok," vyjádřila se. Podle starostky je nejzásadnější výstup mimořádného zasedání ten, že nedošlo většinou jednoho hlasu ke schválení společenské smlouvy týkající se vzniku nové společnosti. „V dobré víře jsme chtěli udělat něco pro budoucnost. Jsme přesvědčení, že šlo o dobrý projekt, ale tímto je rozhodnuto. Žádné dálkové vytápění se ve Ždánicích konat nebude," uvedla starostka. Zruší se podle ní i plánovaná studie proveditelnosti, o kterou v počátku šlo především. Měla určit, jestli je záměr města uskutečnitelný.

„Nechceme jít proti vůli občanů. I když ti, co na zasedání byli, neznamenali většinu místních. I tak ale nepůjdeme proti nim," dodala starostka, podle níž městu nevznikne odvoláním záměru žádná škoda. Přijde ale kromě jiného o možnost podílet se na kontrole rozsáhlého kácení, které Lesy ČR ve Ždánickém lese plánují. Právě štěpka z tohoto kácení měla z velké části končit v budoucí kotelně.

Nespokojení místní vyrazili na zasedání i proto, že nebyli spokojeni s výsledkem petice. Ta nedávno požadovala zodpovězení několika otázek. Radnice na ně odpověděla, ale podle mínění odpůrců záměru nedostatečně. Z odpovědí se nedozvěděli to, co předpokládali.

Záměr radních byl ten, že spalováním štěpky získá město dlouhodobě vlastní a levnější teplo, případně i elektřinu pro budovy ve svém majetku. „Nejsme jediní, kdo žije mezi kopci. Zkušenosti jsou jednoznačné v tom, že v takovém prostředí jsou rozptylové podmínky vždy horší," poznamenal jeden z místních, který se nepřál zveřejnit své jméno. Podobný názor měli i další, kteří se báli, že ve Ždánicích bude po spuštění kotelny horší vzduch.

Jak vše dopadne s dvěma zastupiteli, kteří prohlásili, že se vzdají funkcí, není ještě definitivní. Projekt bude zrušený a oni musí podle slov starostky svou rezignaci, aby byla platná, odevzdat písemně, což ještě neučinili.

Že radní o uvedeném záměru jednají, informovali v prázdninovém čísle městského zpravodaje. Začátkem záři začala podpisová protestní akce. Její zástupci pak byli na konci září přizváni na jednání rady. Ani tam obě strany nenašly společnou řeč. Na mimořádném zastupitelstvu pak odpor místních vyvrcholil.