„Naposledy se nám zástupci ozvali na začátku roku. Řekli nám, že jestli máme zájem o uznání závazku, máme jim odeslat žádost," řekl josefovský starosta Vojtěch Pospíšil.

Josefovští společnosti žádost zaslali, od té doby se s nimi nikdo nespojil. Podle starosty jim má společnost vracet asi dvanáct tisíc korun. Není to mnoho, přesto by pro ně obec dokázala najít využití. „Pohledávku se budeme snažit někomu postoupit, aby ji vymáhal," doplnil Pospíšil. Předpokládá, že o peníze obec asi přijde.

Větší ztrátu zaznamenali v Javorníku. Obec by ráda viděla zpět svých asi osmatřicet tisíc korun. „Případ jsem předal právníkovi, ten na firmu podal trestní oznámení," uvedl starosta Javorníka Jiří Hrbáč

Energie pod kontrolou nereaguje ani na výzvy Energetického regulačního úřadu. Ten nejprve žádal o dodání podkladů, společnost se však neozvala. Po několika upomínkách udělil letos v srpnu úřad Energii pod kontrolou pokutu pětadvacet tisíc korun a dalších tisíc korun vyžaduje na náklady řízení.

Josefov nyní odebírá zemní plyn od společnosti Energie Pro. Podle smlouvy, kterou uzavřel ještě s Energií pod kontrolou, musí. S novým dodavatelem energií se ale zástupci obce dohodli, že závazek potrvá jen do konce příštího roku, nikoliv ještě další léta, jak bylo v původní smlouvě. Pokud se Josefovským bude nová spolupráce líbit, zváží možnost jejího pokračování.

Energie Pro je na českém trhu šest let, zaměřuje se na elektřinu a zemní plyn. Podle jejího vyjádření dodává na Hodonínsku energii až desítkám obcí. Byť ji někteří označují za nástupnickou společnost Energie pod kontrolou, Energie Pro se tomu brání. „Není zde žádná návaznost. Energie Pro svou činnost vyvíjela dříve nežli Energie pod kontrolou. Naše společnost je i jedním z věřitelů. Dluží nám za dodávky elektrické energie," uvedl za podnik Vítězslav Fiala.

Rovněž upozornil, že firma dala práci třem zaměstnancům, kteří měli zkušenost s portfoliem Energie pod kontrolou. Na administrativních pozicích.

Na Energii pod kontrolou je v současné době vyhlášené insolvenční řízení. Návrh na jeho zahájení podalo jedenáct obcí a dalších organizací. Mimo ně ale dluží firma ještě společnosti Amper Market, od které plyn i elektřinu nakupovala. „Srovnatelně stejnou část dluží nám a stejnou obcím. V součtu se to může blížit ke stu milionům korun," odhadl generální ředitel Amper Marketu Jan Palaščák.