Nejlepší povidla letos podle zkušené komise, která vybírala z osmadvaceti vzorků, připravila Marie Vaňková z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Kromě ní ocenění získalo dalších pět hospodyněk. „Rok od roku jsou dodané výrobky kvalitnější. Měli jsme opravdu těžkou práci, abychom vybrali ty nejchutnější,“ uvedla hlavní organizátorka a starostka Louky Anna Vašicová.

Podle ní akce kromě jiného vrací nejen místní zpátky ke starým kořenům, kdy se doma využívalo to, co v okolí vyroste. „Nakoupit povidla v obchodě je velice snadné, ale vyrobit si svoje, prezentovat se s nimi a uspět, je motivační,“ tvrdí.

A jak má kvalitní vypékaná potravina z modrého ovoce chutnat a vypadat? „Barva by měla být spíše tmavší a chuť výrazná. Záleží ale na surovině, nejlepší na to jsou durancie,“ řekla například Blatničanka Lenka Kotačová, která má s přípravou povidel více než patnáctileté zkušenosti.

Příchozí také mohli okusit kulinářské kouzlo dvaapadesáti druhů pečiva či cukrovinek připravovaných z trnek. Jako obvykle byly nejžádanější patenty, po kterých se za pár hodin doslova zaprášilo. „Je to pracný pokrm. Dlouho se dělá, je při tom spoustu nepořádku. Mladé maminky se jejich přípravě vyhýbají, takže si je alespoň přijdou na košt ochutnat,“ řekla starostka s tím, že na přípravu tohoto „občerstvení“ se použilo čtyřicet kilogramů povidel.

Pálenek se tentokrát sešlo o něco méně než obvykle – 104. Nejvzdálenější doputovala z východočeského Letohradu. Kraloval jim Josef Šmehlík s durancií z roku 2008. Druhé místo patří Janu Frolovi mladšímu a pomyslný bronz Janu Sečkářovi. Všichni jsou z Louky.

O pořadí rozhodli degustátoři, kteří ke splnění svého úkolu přistoupili velmi poctivě. „Skoro všude se hodnotí slivovice stejně jako víno. My to děláme jinak. Scházíme se opakovaně, za večer ochutnáme maximálně patnáct vzorků. Každý degustátor tak oboduje úplně všechny, z výsledků pak počítáme průměr,“ přiblížil metodiku předseda louckých zahrádkářů Antonín Maňák.

Co se týká množství ovoce, minulý rok podle něj výrazně poznamenalo počasí. Některým pěstitelům úroda úplně pomrzla. „Lidé, kteří běžně sklízejí patnáct metráků, neměli vůbec nic,“ poukázal.

V doprovodném programu se představila Horňácká cimbálová muzika Jožky Staši, Horňácký mužský sbor Chotár, domácí mužský sbor i zástupci z Podluží – Mužácký sbor z Lanžhota. Skoro až divadelním výstupem publikum roztleskaly a rozesmály Tetky z Kyjova.

Velkým překvapením bylo vystoupení klarinetisty, saxofonisty, skladatele a dirigenta Felixe Slováčka. „Pocházím ze zlínských Malenovic a všichni v rodině pálili slivovici. Ke švestkám mám proto ten nejvřelejší vztah,“ prohlásil známý hudebník s tím, že mezi tekutou a pevnou formou trnek si nevybírá. „Já jsem prostě podobojí,“ zasmál se.