Intenzita a harmonie vůně, čistota či jemnost chuti tohoto absolutního šampiona oslovila i hodnotící odborníky. „Byl to obrovský a moc hezký zážitek. Je to velice prestižní košt, na kterém vzorky hodnotí zástupci Mendelovy univerzity v Brně – Zahradnické fakulty v Lednici, Státní zemědělské a potravinářské inspekce či Unie destilatérů a řada dalších odborníků. Úspěchu si velice vážím,“ přiblížil dojmy z olomouckého Flora koštu 2023 vřesovický tvůrce nejlepšího vzorku.

Jak prozradil, sladké zralé švestky na absolutního šampiona vybíral ze šesti druhů. „Slivovička je z dobrého ročníku 2022. Je z kvalitních, ručně sbíraných švestek, které pak byly dobře vykvašené a následně i výborně vypálené u zahrádkářů v Osvětimanech. Byla výborná už od samého začátku, jakmile začala v pálenici téct. Nyní jsem tuto slivovičku po ročním odležení dal na Flora košt. Nečekal jsem, že hned tak vysoko vystoupá,“ přiblížil Miroslav Vaculík vítězný destilát, o který měli hosté výstavy ihned velký zájem.

Vizualizace nového pavilonu malých šelem s výběhem podle architektonického návrhu studia MY3 architekti a polského Dorota Szlachcic.
Zoo Hodonín a přestavba. Podívejte se, jak má vypadat nový pavilon pro surikaty

Připravená ze zralých, padaných švestek. „Nic ze stromu netřesu, počkám si, až spadnou. Po sesbírání je trošku posekám sekáčkem na brambory. Rozhodně ale trnky nešrotuji, od pecek by se pak mohla vytvořit taková hořčinka,“ vysvětluje vřesovický pěstitel.

Při přípravě slivovice výrazně šetří cukrem. „Na stokilovou bečku dávám kilo cukru, který rozvařím ve vodě. Pak tím bečku s ovocem zaleju, aby se jakoby nastartovalo kvašení. Poté začnou švestky rovnoměrně kvasit, a to měsíc a půl. Zhruba po dvou měsících nechávám pálit. Švestky jsou na řadě až na konec, po meruňkách a hruškách,“ popisuje postup Vaculík.

Zdroj: Deník/Petr Turek

Ten v metropoli Hané uspěl ale i s jiným ovocem. Svou kategorii vyhrály i jeho plané trnky z roku 2018 a hruškovice ročník 2015 zrající v dubovém sudu. Jeho manželka Anna pak vyhrála kategorii hruškovic. „Loni jsem poprvé nechal vypálit špendlíkovici asi ze dvou set kilo. Kvas se mi zdál vynikající a kořalka byla výborně vypálená. Vnučka Barborka za ni dostala krásný diplom se zlatou medailí za vynikající vystavený vzorek,“ připomněl vřesovický pěstitel a majitel padesáti stromů švestek a sto dvaceti meruněk.

Se svými vzorky zazářili i další reprezentanti hodonínského okresu. Jan Šedík ze Svatobořic-Mistřína ovládl kategorii broskvovic, Michal Šedík pak nabídl na koštu nejlepší kdoulovici. Nejlepší meruňkovicí výstavy se může pyšnit Ladislav Bárta z Velké nad Veličkou a nejlepší vínovicí Marek Janík z Rohatce.