Právě po úvodním představení Potopa – Noemova archa Divadla Víti Marčíka mladšího se dostanou ke slovu architekti Jakub Kopec a Klára Zahradníčková, kteří zájemcům osvětlí svou studii Otevřená zahrada galerie. Jde o první návrh toho, jak by mohla v budoucnu galerijní zahrada vypadat. Případné dotazy zodpoví na místě právě architekti. Studie cílí na oživení a otevření galerijní zahrady. Ta by navazovala na plánovanou celkovou rekonstrukci budovy galerie, u níž se nyní čeká na poskytnutí evropské dotace.

Po představení studie zahrady program Muzejní noci pokračuje dál. „Od devatenácti hodin komentovanou prohlídkou výstavy ilustrací z knihy Mařka s autorkou Adélou Marií Jirků,“ přiblížila za Galerii výtvarného umění Tereza Pavúčková.

Dům kultury v Hodoníně počátkem roku 2023.
Nový ředitel kulturního domu v Hodoníně: adepti se přihlásí do konce května

Následovat bude koncert jazzové formace Funky Selection Band. Kromě toho mohou hosté galerie v pátek 26. května využít od sedmnácté hodiny volného vstupu na aktuální výstavy, tedy tu zmiňovanou Adély Marie Jirků. Jsou a budou k vidění také obrazy Natálie Roučkové Opatrné či geometrická abstrakce Zdeňka Kučery. Příchozí mohou dále navštívit výtvarné dílny či výběh se zvířátky. „Občerstvení a výrobky k zakoupení nabídne skvělá hodonínská kavárna naKofein a rodinná sýrárna Ovčí dobroty z Velké nad Veličkou,“ sdělila Pavúčková.

Jak dodala, Muzejní noc se v hodonínské Galerii výtvarného umění koná nyní už po osmnácté. Poprvé se zapojila do Festivalu muzejních nocí v roce 2005.