Už více než rok osamělé Gracii teď svítá na lepší časy. Z Leningradského zooparku v ruském Petrohradu za ní přicestoval teprve roční jaguár Tito. „Samečka černého zbarvení jsme získali na doporučení evropského koordinátora pro chov jaguárů. Z genetického hlediska byl označený jako nejlepší. U nás na něj čeká skvrnitá samička, takže až se jednou dočkáme mláďat, uvidíme, jak se s tím příroda vypořádá. Jestli budou mít světle okrové skvrny po mámě, nebo budou černá či se narodí mláďata obojí. Všechny tři alternativy jsou možné," řekl ředitel hodonínské zoo Martin Krug.

Sehnat jaguára podle něj problém nebyl. Spíš byla otázka, zda se pokusit získat kus v některé z evropských zoo, kde by hrozila byť částečná příbuznost, anebo cestou daleko větší pravděpodobnosti, že se setkají dvě zcela odlišné populace. „My jsme se rozhodli pro tu druhou možnost, která nám zaručí, že potenciální mláďata nebudou jakkoli degenerovaná anebo že nepůjde o jaguáry, kteří nemají zkušenosti s odchovem," vysvětlil šéf zoo.

Jaguáří mladík cestu z Petrohradu zvládl na výbornou. „Menší komplikace byly jen na celním úřadě pražského letiště, ale sám kocour ležel v transportní bedně klidně a stejně se choval i při nakládce. Klidný byl i při cestě do Hodonína a když jsme přijeli do zoo, v pohodě vyšel z bedny do své ubikace," vylíčil zoolog Jiří Ingr dojmy z prvního setkání s novým jaguárem.

Určitý stres z letecké přepravy a poté jízdy transportním vozem z Prahy do Hodonína se ale přeci jen projevil. „Několik dnů vůbec nepřijímal potravu. Teď už se to naštěstí změnilo, je ale stále smutný, zakřiknutý. Chce to ještě čas," hlásil týden po Titově příchodu chovatel Martin Dubšík.

BOHUNA MIKULICOVÁ