Strážci zákona se už obrátili na hodonínskou radnici. „Trestní oznámení jsme nepodávali, republiková policie nás písemně vyzvala, abychom předložili podklady z jednání orgánů města. Ty jsme jí poskytli. Výzva byla ve věci trestního řízení podezření ze spáchání přečinu v souvislosti s rozdělováním dotací sportovním klubům. Město vystupuje jako poškozený," informovala mluvčí městského úřadu Barbora Lahová.

kauza poukázek
prověřování:
kontrolní a finanční výbor zastupitelstva prověrka vyúčtování poskytnutých dotací v letech 2010 až 2012
policie prověřuje trestní oznámení
uložený trest zastupiteli: snížení dotací o 10-50 %

Policie už kontaktovala i předsedu kontrolního výboru hodonínského zastupitelstva, Pavla Benoviče. Ten v současnosti prověřuje vyúčtování poskytnutých dotací klubům v letech 2010 až 2012. „Kontrolu už mají za sebou fotbalisté z RSM, teď probíráme atlety. Mám všechno pěkně shrnuté. Oznámení ale náš výbor nepodával," uvedl sociálně demokratický zastupitel.

Potíže se sportovními kluby začaly tehdy, když zažádaly o dotace na neexistující Zuzany a Pavly Pospíšilovi. Na „nesrovnalosti" narazil hodonínský odbor ekonomiky a financí, který grantové poukázky rodičům mladých sportovců vydává. Pro největší příjemce dotací nachystal past poté, co si sportovní organizace stěžovaly na to, že některé z nich používají pro získávání grantů neetické způsoby. Úředníci tak vystavili poukázky na fiktivní děti. Na ně pak spolky požadovaly příspěvky.

Zástupci většiny oddílů už mají policejní pohovor za sebou. „Měli jsme podávat vysvětlení, jestli jsme vědomě, či nevědomě začleňovali poukázky. Vzhledem k tomu, že nám je děti nejsou povinné dávat, tak ani vedení seznamů nemůže příliš pomoct. Když nám někdo nechá nastrčený lístek, tak proti tomu nemáme žádné obranné prostředky," uvedla předsedkyně HK Hodonín Kamila Ivičičová.

Podobně jsou na tom hodonínští mladí hokejisté a sokoli. „Na policii jsem vypovídal. Existuje také možnost, že postup města nebyl úplně čistý," vyjádřil se statutární zástupce hodonínského Sokola a městský radní za TOP 09 Kamil Vinklárek.

Jak uvedl předseda AK Hodonín Petr Šíma, atleti zatím o trestním oznámení nevědí. To bylo podle zjištění Hodonínského deníku Rovnost anonymní.

„Pro policii je to svým způsobem jedno. Pokud je někde podezření, že by se měl odehrát trestný čin, tak jsme povinní to vždycky prověřit," upozornila Haraštová. Kauzám, jako jsou problematické grantové poukázky v Hodoníně, chce předcházet okresní sdružení České unie sportu (ČUS). „Těmto případům může nahrávat nedostatečný přehled v členské základně. Zmapování je proto jedním z našich prvních úkolů, také chceme spolupracovat s městy ohledně dotací a pomoci je přerozdělovat," přiblížil cíl předseda okresní ČUS Vojtěch Bártek. Hodonínský případ podle něj pro zúčastněné kluby mít vliv na to, aby získaly další dotace, nebude.