To potvrdila i nová ministryně Věra Jourová z Ano 2011. „V životě jsem její jméno neslyšela. Doslechla jsem se ale i jiná jména. Třeba jde někam jinam," řekla Hodonínskému deníku Rovnost ve čtvrtek, v den nástupu do funkce, Věra Jourová.

V podobném duchu se vyjádřila i starostka. „Nějakou nabídku jsem dostala, ale v jiné podobě. Jde o složitou záležitost, která je ve vývoji. Ještě nejsem rozhodnutá, v Hodoníně je ještě hodně práce," uvedla Grauová.

Přesun do Prahy starostce přejí jak oponenti, tak i příznivci. „Nevím o tom, ale zkušenosti na to má. Takové nabídky jsou z kategorie těch, které se neodmítají. Mají svá pozitiva, ale naopak člověk přichází o rodinu a pobyt doma. Každé takové angažmá je pro Hodonín dobré," domnívá se exstarosta a bývalý náměstek na ministerstvech pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu Jiří Koliba z KDU-ČSL.

Podle něj se dá práce náměstka a starostky zkombinovat jen velmi těžce. „Minimálně jedna funkce by se musela flákat, což není dobře. Ani jedno angažmá totiž není jen na osm hodin denně," je přesvědčený Koliba.

Předsedu hodonínského zastupitelského klubu ČSSD Jiří Mráku by současná starostka na místě náměstkyně nepřekvapila. Náměstky ministrů měli podle koaliční smlouvy navrhnout koaliční partneři. Například u rezortů Babišovy strany by je měli doporučit sociální demokraté a lidovci. „Nevím, že bychom někoho navrhovali," podoktl Mráka.

Informace překvapila dalšího ze sociálních demokratů Jiřího Jandu. „Starostka schopná je. Ale jestli budeme volit dalšího starostu, tak to bude už kabaret," vyjádřil se krajský radní Jiří Janda.

Jeho spolustraník a hodonínský místostarosta Vojtěch Salajka se k možnému působení Milany Grauové na ministerstvu nechtěl vyjadřovat. „Nebudu to komentovat. Ještě jsme o tom se starostkou nejednali," podotkl místostarosta.

Informaci o funkci náměstkyně zaregistroval i bývalý spolustraník Grauové, občanský demokrat František Ondruš. „Myslím si, že by bylo pro Hodonín lepší, kdyby byla na ministerstvu v Praze," řekl Ondruš.

V podobném duchu se vyjádřil i bývalý starosta a kritik starostky Igor Taptič z Nezávislých. „Před úterním zasedáním zastupitelstva jsme měli oprávněné obavy o rozpočet a další fungování města. A hle, hned dvě dobré zprávy pro Hodonín. Schválení rozpočtu a současně povýšení starostky. Určitě se v Hodoníně nenajde nikdo, kdo by jí nepopřál na novém působišti v Praze hodně štěstí a úspěchů," dodal exstarosta.