„Zajímavé jsou však velké rozdíly v počtech podaných přihlášek do konkrétního oboru na různých školách. Někde je velký převis, jinde v tomtéž oboru zůstávají volná místa,“ popsala krajská mluvčí Alena Knotková.

Do oborů se středním odborným vzděláním zakončených maturitou letos vyplnilo formulář o téměř tisíc žáků více než loni. Nárůst zaznamenali i ředitelé středních škol u oborů s výučním listem, kde jen v okrese Brno-město přišlo do tohoto typu institucí o téměř tři sta přihlášek více.

Šest lidí se zranilo při pondělní nehodě tří aut u Citonic.
Srážka tří aut u Citonic si vyžádala šest zraněných, jednoho museli oživovat

Zájem je však především o populární obory jako instalatér, elektrikář nebo designér. „Projevuje se celkový nepoměr ve společnosti. Některé obory do budoucna možná zaniknou úplně,“ zhodnotil ředitel vyškovské střední odborné školy a středního odborného učiliště Petr Hájek.

Do budoucna tak představitelé některých škol plánují prosazovat především obory, které se jim dlouhodobě daří propagovat. „Nyní je kladený důraz převážně na humanitní obory. Jak někteří rodiče slyší spojení technické obory, myslí si, že to bude něco složitého. A své dítě pak raději dají někam jinam,“ nastínil Hájek.

Zmínil i situaci na Slovensku, kde zástupci škol zavedli obor strechár, ve kterém sloučili více technických odvětví do jednoho.

Největší poptávka:

u maturitních oborů:

1. Asistent zubního technika
2. Grafický design
3. Užitá malba

obory s výučním listem:
1. Puškař
2. Mechanik, opravář motorových vozidel
3. Aranžér

O propagaci odborných škol se snaží kromě institucí i představitelé Jihomoravského kraje. „Bohužel společenský status odborného vzdělávání je stále nízký a zejména obory s výučním listem jsou často vnímány jako druhořadá volba,“ sdělila Knotková.

Její slova potvrzuje i příběh Brňanky Jitky Navrátilové. „Chtěli jsme syna dostat především na gymnázium, nakonec se tam nedostal. Druhou přihlášku měl na designéra, kam ho přijali,“ vylíčila.

Přitom podle Hájka mají technické obory mnohé výhody. „S naším oborem najdou žáci mnohem jednodušeji uplatnění. Nehrozí jim, že by zůstali trčet na úřadu práce,“ řekl.

Dlouhodobě je velký zájem o gymnaziální studium. Vévodí pak osmiletá výuka. „Trend je vzrůstající, letos máme o čtyřicet přihlášek více než vloni,“ vyčíslil ředitel brněnského gymnázia na Slovanském náměstí Dalibor Kott.

V tomto roce jeho škola otevře navíc jednu třídu. „Udělali jsme tak na žádost kraje, který nás o to požádal v reakci na vzrůstající demografickou křivku,“ prozradil. Navýšení počtu tříd je však jen mimořádné, příští ročník se počet opět sníží.

Přestože podle statistik tento rok mnozí studenti upřednostnili lycea na úkor gymnázií, zájem o gymnaziální studia dlouhodobě převyšuje kapacitu volných míst. „Dlouhodobě přemýšlíme o navýšení kapacit naší školy, chceme zavést nové jazykové centrum. Máme už i schválenou dotaci,“ popsal Kott.

Pomoci má i rekonstrukce budovy v brněnské Pionýrské ulici, kde chtějí představitelé kraje zřídit pracoviště Střední průmyslové školy chemické. V rámci ní mají zavést gymnázium s přírodovědným zaměřením.

Kvůli koronavirové pandemii nastal loni pokles zájmu o studium gastronomických oborů a obecněji o uplatnění absolventů ve službách. „Letos se ale zájem o tyto obory opět zvyšuje. Jen potravinářské obory evidují nárůst o 220 přihlášek,“ oznámila Knotková.

V Jihomoravské kraji podali žáci 29 376 přihlášek na střední školy, což je o téměř 2 300 více než loni. Každý žák má právo si podat dvě přihlášky. Největší poptávka v porovnání s nabídkou míst byla u maturitních oborů o studium na asistenta zubního technika a grafického designéra. U oborů s výučním listem pak vévodí puškař a mechanik.

Na jihu Moravy loni tvořili lidé s maturitním vzděláním nebo s výučním listem více než šestašedesát procent všech zaměstnaných lidí. „Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně v dělnických a vysoce odborných profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících," poznamenala mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

JAKUB TRUČKA