Hotová má být do konce roku. „Poslední větší rekonstrukci jsme dělali v devadesátých letech, kdy jsme opravovali střechu. Od sedmdesátých let, kdy byla budova postavená, se ale žádných zásadnějších oprav nedočkala," sdělil velický starosta Jiří Pšurný.

Podle něj budovu zbrojnice vlastní obec a musí se o ni také postarat. „Hasiči jsou pro nás navíc nepostradatelní," poznamenal Pšurný.

Zbrojnice už má za sebou výměnu oken a dočká se i nového opláštění. Rekonstrukcí ale neprojde pouze zvenčí. „Museli jsme udělat i veškeré rozvody, tedy topení, odpadů, elektřiny i vody. Tu jsme doposud brali ze studny. Nyní už jsme napojení na obecní vodovod. Také jsme kompletně opravili sociální zařízení," vyjmenoval velitel jednotky Pavel Tomčala.

O opravách uvažovali dobrovolní hasiči přibližně dva roky. Loni si za víc než půldruhého milionu korun spravili starší zásahové auto. „Nechali jsme vyměnit motor. Nová je i nádrž, podvozek, čerpadlo a nástavba," popsal nutné změny velitel.

Sbor dobrovolných hasičů z Velké nad Veličkou má přibližně osmdesát členů, včetně dětí. V zásahové jednotce pracuje deset hasičů. „Nejčastěji vyjíždíme k požárům a technickým zásahům, jako je čerpání vody nebo protlak kanalizací," upřesnil Tomčala.