To, že se i přes lednové schválení vyhlášky omezující reklamu loterií a kasin rozpočtové příjmy z tohoto podnikání mírně navýšily, potvrdil i současný místostarosta a garant hodonínské ekonomiky a financí Vítězslav Krabička (Změna/SZ).

Zároveň ale připomněl, že koalice má nyní připravenou razantnější vyhlášku. „Jde o značné zpřísnění regulace hazardu, kromě reklamy se týká například i dohledu nad hernami, zapracovali se do ní také další zákonné možnosti. Návrh jsme poslali na ministerstvo vnitra k připomínkování," informoval místostarosta s tím, že v návrhu rozpočtu už také počítají se snížením příjmů z loterií, a to o patnáct procent.

Vyhlášku regulující reklamu hazardu od začátku letních prázdnin podrobili kritice i členové iniciativy Stop hazardu v Hodoníně. Podle nich nejenže nařízení nepřinesla valný regulační efekt, ale dokonce dochází k jeho soustavnému porušování. To v otevřeném dopisu zastupitelům dokládají i na fotografiích. Zároveň voleným zástupcům doporučují hazard zakázat. Odkazují přitom při vyčíslování společenských nákladů na výroční zprávu o hazardním hraní vydanou Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti.

„Po přepočtu na Hodonín dosahují tyto náklady pětaosmdesáti a pětadevadesáti milionů korun," uvedli zástupci iniciativy.

Dodržování v současnosti platící vyhlášky sleduje městská policie, podle jejího ředitele Jindřicha Vašíčka provedli i s odborem ekonomiky a financí velkou kontrolu. „Ta zjistila menší nedostatky ve třech provozovnách, které se následně napravily," připomněl Vašíček. Přesto potvrdil, že se vyskytují i případy nejasností ohledně interpretace některých pojmů ve vyhlášce. To se podle něj týká například technického zabezpečení toho, aby jak uvádí vyhláška, nebylo možné nahlížet do vnitřních prostor provozovny výlohou, vstupem či oknem.

Někteří hodonínští zastupitelé se snažili zakázat hazard již několikrát. Ke svým návrhům však nenašli potřebnou většinu sboru.