„K ochutnání máme šestapadesát vzorků oharků. Jsou mezi nimi i kvašáky. Navíc je k dispozici dalších dvacet vzorků ostatní zeleniny,“ upřesňuje pořadatel František Ilčík, který stál společně s kamarády u zrodu akce, která se letos uskutečnila už potřetí.

Původně vznikla z recese. Prvotní myšlenka padla během vánočního zpívání. Muži mají od pradávna košty kořalek či vín, řekla si parta okolo Ilčíka. A tak dali možnost pochlubit se i ženám. Na stolech se tak objevily zavařeniny.

„Jenže lidi k tomu přistoupili hodně zodpovědně, čímž nás donutili pokračovat dál,“ tvrdí organizátor.

Soutěžící mohou zapomenout na odbornou komisi. Hodnotiteli jsou všichni návštěvníci, kteří vzorky známkují na papír. Ten poté odevzdají.

„Ještě se nikomu nepodařilo obhájit. To si pečlivě kontrolujeme,“ směje se Ilčík, jenž odmítá slova o favoritech mezi okurky. „Všechny jsou u nás dobré. A ty co jsou špatné, utajíme,“ nechává prostor veselé náladě.

Ta při koštu skutečně panuje. Lidé ochutnávají, hřejí se na sluníčku, popíjí víno a poslouchají cimbálovou hudbu.

Akce si zatím drží stejný standard s nímž před třemi lety startovala. „Je to hlavně soutěž hospodyněk. Zavarovačky dodaly rovněž ženy z okolí. Nejdál myslím ze Žeravic či Mutěnic,“ vyjmenovává Ilčík.

Košt doplňují kresby dětí z vacenovické základní školy, které se výtvárně zaměřily, jak jinak, než na okurky.

„Letos určitě nekončíme. Příští rok degustaci opět zopakujeme,“ dodává pořadatel.

Přečtěte si také o loňském ročníku: Vítězové koštu se dočkají cen až za rok