Právě jeho prvoligový oddíl, který se loni do Hodonína přestěhoval z Brna, totiž neměl na dotace nárok. Nesplňoval hned dvě kritéria. Nemohl doložit tržby za diváky v roce 2015, ani třicet sportovních poukázek, kterými oddíly žádají o granty na sportování mládeže.

JEDNOTNÉ HLASOVÁNÍ

Část opozice, komunisté a členové hnutí ANO úterní mimořádné zasedání zastupitelstva bojkotovali. Jenže koaliční většina hlasovala jednotně a rozdělení dotací schválila. Kluby tak už tento měsíc mohou dostat městské peníze. „Je to pro organizace dobrá zpráva, proto jsme také granty pro sport mládeže posunuli na dřívější termín a rozhodneme o nich příští měsíc. Mrzí mě jen, že rozdělování městských peněz do sportu je stále vnímané politicky, i když se řídí koeficienty a doporučením sportovní komise, kde má každá strana své zástupce," prohlásil hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Zastupitelé tak rozhodli o penězích pro dospělé házenkářky, fotbalisty, stolní tenistky a hokejisty. Právě ti dostanou nejvyšší částku, téměř dva miliony korun, což je ale o šest set tisíc méně než loni. „Lední hokej je zimní sport, proto je zapotřebí, aby měl už v lednu jisté peníze. To dodá klubu klid před play-off. Hokej nejsou kuličky, takže náklady na něj jsou vysoké," upozornila předsedkyně SHK Hodonín a radní Jana Gajošová. Rok druholigového mužského hokeje vyjde v Hodoníně na pět milionů.

Znojemské orly působení ve středoevropské EBEL lize stojí mnohem víc, třiatřicet milionů ročně. Město tomuto úspěšnému oddílu s extraligovou tradicí loni pomohlo osmi miliony. Víc než čtyři a půl milionu dostali také druholigoví fotbalisté. O tom, jak vysoký bude příspěvek letos, rozhodnou zastupitelé v polovině února. „Sport je jedna z hlavních podporovaných oblastí," uvedl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel. Pro žadatele radnice nepřichystala na letošek mnoho novinek, kromě chystaného sjednocení formulářů.

Břeclavský mužský fotbal a hokej za sebou mají pád z vyšších soutěží, radnice se přesto snaží pomoci i těmto sportovcům. Dotační systém tam dospělé a děti nerozlišuje. Přesto jsou například fotbalisté spokojení. „Jsem zastánce toho, aby se nejvíc peněz dávalo do sportu a kultury. Je potřeba podporovat především děti, aby měly chuť se něčemu věnovat. Město je v tomto ohledu vstřícné," ocenil jednatel fotbalového klubu MSK Břeclav Tomáš Mráz.

PENÍZE DŘÍV

Radnice navíc letos termín pro podávání žádostí zhruba o měsíc zkrátila. „Posunuli jsme jej z osmadvacátého února na jedenatřicátého ledna zejména proto, aby jednotliví žadatelé získali peníze co nejdřív," vysvětlil břeclavský místostarosta Zdeněk Urban.

Kolik peněz do jednotlivých oddílových pokladnic poputuje, Břeclavští rozhodnou až šestého března.

MÍSTOSTAROSTA ZDENĚK URBAN ŘÍKÁ:

Nejvíc peněz získá hokej a fotbal

Břeclav /ROZHOVOR/ - Schvalování dotací teprve Břeclav čeká. Už nyní je však podle místostarosty Zdeňka Urbana jisté, že do sportu poputuje víc peněz než dřív. „Největší podporu poskytujeme fotbalistům, hokejistům a Lokomotivě," jmenuje.

Jaká je tedy konečná částka?
V břeclavském rozpočtu je schválená podpora ve výši čtrnáct a půl milionu korun a k tomu půl milionu korun ještě na další individuální žádosti v průběhu roku.

Kolik je letos žadatelů?
Ze sportu jako loni kolem pětašedesáti.

Kam poputuje nejvíc peněz?
Největší podporu poskytujeme fotbalistům, hokejistům a Lokomotivě. Mimoto jsou navíc v rozpočtu schválené peníze pro příspěvkovou organizaci TEREZA, která zabezpečuje sportovní zařízení v majetku města, jako je zimní stadion, bazén a další.