S protinávrhy přišli ale už začátkem prosince někteří členové finančního výboru. Jednak chtěli omezit maximální částku městské podpory do dospělého sportu pěti sty tisíci korunami, případně účastí družstva minimálně ve třetí nejvyšší soutěži v České republice. Ani jeden návrh výbor jako celek neschválil.

Většina radních ale nové zásady posvětila a doporučila je zastupitelům ke schválení. „V první části navrhované úpravy se jedná o doplnění požadavků, kdy v žádosti bude muset být zdůvodněná mimořádnost projektu nebo akce, na kterou se o dotaci žádá. Je tam ustanovení, že nebude možné žádat o individuální dotaci na stejný účel, na který mohlo být žádáno v některém z jiných dotačních programů," přiblížil novinky vedoucí odboru ekonomiky a financí Marián Maňák.

individuální dotace
- sport dospělých 2016: 3,65 milionu Kč
- lhůta podání: do 29. 1. 2016
- maximum: 2,5 milionu Kč

- rezerva na mimořádné účely 2016: 1,1 milionu Kč
- lhůta podání: do 31. 10. 2016 (o podaných do 15. 5. se rozhodne do 30. 6. a dalších do 20. 12.)
- maximum: 0,25 milionu Kč

Zároveň je novinkou rozpracování zásad individuálních dotací na podporu sportu, a to jak na sport dospělých, tak rezervy na mimořádné účely. V této části jsou stanovené i stropy na jednotlivé případy dva a půl milionu na jeden oddíl a dvě stě padesát tisíc korun na akci. Nechybí tam ani podmínky pro poskytnutí finanční podpory. Radnice by tak například neměla dát klubům peníze na pořízení investičního majetku, mzdy, náklady spojené s přestupy hráčů či úhradu převodu soutěže.

Připomínky k rozdělování dotací pro dospělý sport měla především opoziční zastupitelka za Nezávislé Radana Stahalová. „Je vůbec vhodné stanovovat nová pravidla na přístí období, když už byla schválená dotace na hokej, a to ve výši dva a půl milionu korun, což představuje podstatnou část z rozdělované částky na podporu dospělých v roce 2016. Myslím, že není fér, aby se novými zásadami řídily jen ostatní sporty," uvedla Stahalová.

K tomu se vyjádřila i předsedkyně SHK Hodonín a radní za Změnu Jana Gajošová. „Nové zásady budeme plně respektovat," ujistila šéfka hokejového klubu.

Podle místostarosty a garanta městského rozpočtu Ladislava Ambrozka (Pozitivně/ KDU-ČSL) dostala zpracování zásad za úkol už minulá rada, a to do poloviny roku. „To se nestalo, takže jsme alespoň do konce roku připravili drobná pravidla, která jsou nová především v termínech a v tom, že o nich budou všichni vědět. Budou zveřejněná," vysvětlil místostarosta.

Ve středu pak doplnil, že ke koaliční dohodě na vytvoření nových zásad se připojily i další zastupitelské klu­by.