Nový řád platí od prvního ledna tohoto roku. „Především umožňuje zaznamenat diskusi k jednotlivým bodům. A za druhé, materiály předkládané na jednáních rady zveřejníme tak, jako tomu je u našich zastupitelstev," informoval hodonínský místostarosta a navrhovatel nového jednacího řádu Vítězslav Krabička (Změna/SZ).

Změnu schválili radní všemi devíti hlasy. Možnost podívat se do pokladů pro schůze mají nyní lidé i prostřednictvím webových stránek města. Vždy budou dostupné v časovém předstihu před jednáním.

To vítá například i lídr opozičních Nezávislých Igor Taptič. „Zveřejnění materiálů a podrobnějších zápisů ze zastupitelských institucí by mělo být samozřejmostí. Smyslem je, aby lidé mohli vidět, jestli se radní chovají podle toho, za co byli zvolení. Je jen škoda, že to rok trvalo, což taky o něčem svědčí," uvedl bývalý starosta. Navíc by uvítal ještě zveřejňování jmenného hlasování radních.

S tím souhlasí i zastupitelka za Svobodné Terézia Išková. „Každý by si měl stát za tím, jak hlasoval. Neměla by to být tajná informace. Jinak nás těší, že rada má vůli uvádět náležitosti ze svého jednání," vyjádřila se Išková s tím, že se chystá využít i nabídky radních na osobní účast na schůzi.

„Na úterní jednání půjdu. Zvláště mě zajímá návrh změny územního plánu ve Slovácké ulici," upozornila zastupitelka.

Na poslední radě se ptal lidovecký místostarosta Ladislav Ambrozek, zda by bylo možné schůze nahrávat, což už dříve navrhoval. „Řešíme formu, jakou to lze udělat a jak některé údaje anonymizovat. Není to jednoduché," přiblížil Krabička.

Jako posun k větší průhlednosti vidí nový jednací řád rady lídr hodonínských Pirátů Petr Baláž, který o svých podnětech už několik měsíců jednal s vedením radnice. Nahrál i první videozáznam ze zastupitelstva. „Jsem mírně zklamaný se způsobem jmenovitého hlasování. Momentálně je nastavené tak, že záleží na členech rady a na jejich požadavcích o zveřejnění hlasů. Uvítal bych, kdyby to bylo nastavené výslovně," sdělil Baláž. V podkladech by rád našel také zápisy z komisí.

Otevřenost vedení radnice v Hodoníně opozice dlouhodobě kritizovala. Jednací řád schůze rady se měnil již loni o prázdninách. Radní navíc mohou v zápisu uvést svůj názor, který je jiný od návrhu usnesení.

Průhledností samospráv se zabývá sdružení Oživení. Podle jeho předsedy Martina Kameníka je dohledatelnost hlasování jednou z podmínek pro to, aby lidé mohli své volené zástupce kontrolovat. „Ideální by kromě jmenného hlasování byla databáze s účastí a aktivitou. Dalšími prvky podporujícími transparentnost jsou detailnější zápisy z jednání a také zveřejňování podkladů pro hlasování," přiblížil již dříve pro Hodonínský deník Rovnost Kameník.