K zápisu do rejstříku potřebovala kladné stanovisko města, ale verdikt radních zněl jasně. „Po projednávání s odborem školství jsme se rozhodli, že tento projekt neposvětíme. V dlouhodobé koncepci školství není takový systém zahrnutý. Naše školství je zatím dostačující," sdělil místostarosta a oborový garant Vojtěch Salajka.

Pro rodiče, kteří by si přáli, aby jejich děti nastoupily v září do školy, jež využívá prvky programu Začít spolu, montessori, waldorfské a zážitkové pedagogiky, není nic ztracené. Podle ministerstva školství a mládeže je vyjádření radnice pouze součástí žádosti. „Stanovisko města může konečné rozhodnutí o zápisu do rejstříku škol ovlivnit, ale není závazné," sdělila mluvčí rezortu Klára Bílá.

Odradit se nenechaly ani zakladatelky, které plánují zařízení otevřít v září i bez zápisu do rejstříku. „Budeme fungovat jako domácí vzdělávání," řekla Drobečková.

Zároveň se svěřila, že zájemce a prostory pro výuku už mají. „Plánujeme se nastěhovat do Střediska volného času, kde budeme vyučovat," upřesnila. Třída, která bude složená převážně z prvňáčků a předškoláků, nepokryje ale náklady, jež jsou spjaté s jejím chodem.

„I kdybychom byli zapsaní 
v rejstříku, stejně musí rodiče platit až dva a půl tisíce korun měsíčně. Žáků ve třídě bude totiž méně," uvedla Drobečková. Do rejstříku nebude zapsaná zřejmě ani Skutečná slovácká škola Hany Bednaříkové. Ta měla nabídnout alternativní formu výuky v Kyjově. „Zvažujeme, že bychom se v prvním roce napojili na hodonínskou školu Na pohodu. Hodonínsko je totiž velmi malé teritorium a někteří lidé jsou tady stále konzervativní. Zatím ale není nic uzavřené," řekla Bednaříková.

V kraji je pět základních škol s alternativními programy. Podle mluvčí krajského úřadu Denisy Kapitančikové o ně mají rodiče velký zájem. „Počet žádostí o vzdělávání v těchto programech roste, dokladem jsou i podané žádosti na ministerstvu o navýšení cílové kapacity základních škol v rejstříku," zdůraznila mluvčí.

Ta dodala, že ve školním roce 2013/2014 žádali o zápis tři zřizovatelé. O rok později to byly také tři.