Na velký příliv Romů ze severních oblastí České republiky se má v nejbližší době připravit Hodonín. Odhady počtu nově příchozích obyvatel se zatím zastavily na třech tisících lidí. Podle vedení radnice i místních Romů jsou zvěsti vymyšlené.

„Doneslo se mi, že do Hodonína má přijít sto padesát až dvě stě Romů. Město prý dostalo dotace na jejich začlenění do společnosti. Nelíbí se mi, aby se něco takového stalo," řekl třiadvacetiletý Jan z Hodonína.

Obavy z aktuální přistěhovalecké vlny mají i další lidé z Hodonína. „Slyšel jsem, že se má na Jižňák přistěhovat několik stovek Romů. Prý jsou tam volné byty a Hodonín potřebuje nové obyvatele kvůli zvýšení příjmů v rozpočtu," říká obyvatel hodonínského sídliště Jihovýchod, který si nepřál uvést své jméno.

Podobné informace zaznamenalo také vedení města. „Zastavují nás lidé a ptají se, co je pravdy na tom, že do Hodonína přijdou přistěhovalci z Ostravy, Chánova, Teplic nebo Prahy. Ať už jde o fámu, nebo ne, tak se o to musíme zajímat. Takže se tím zabýváme," řekl hodonínský místostarosta Vojtěch Salajka s tím, že už o problematice jednal se sociálním odborem a romskými organizacemi. Zároveň také odmítá verzi, že příchod romských rodin organizuje sama radnice. „To v žádném případě. Jen nechceme podcenit situaci. Víme, co se děje v jiných městech, neradi bychom to zažili i u nás," uvedl místostarosta.

Vedoucí hodonínského odboru sociálních služeb Michaela Klepáčová se pustila do prověřování některých domněnek. „Zachytili jsme informace, že k nám mají přijít Romové z Teplic, Chebu, Brna Bratislavské a Cejlu, proto jsem obvolávala tamní magistráty a úřady práce. Pokud by se totiž k nám stěhovali jejich klienti, tak by tam například měli kvůli dávkám na bydlení nahlásit změnu bydliště. Žádný z úřadů ale nemá zprávu o nějakém stěhování k nám," sdělila vedoucí odboru.

Podle dalších informací, které kolují po městě, mají příchozí zvát místní Romové. „V žádném případě. Nikoho sem netaháme, ani tahat nebudeme. Pro nás je důležité, abychom tady žili v klidu a vytvářeli podmínky pro soužití. Pro to, aby se naše děti měly líp," řekl předseda hodonínského Sdružení Romů a národnostních menšin Miroslav Malík.

Jedním z míst, kam se údajně mají cizí Romové nastěhovat, je ubytovna v Sacharovově ulici. „Tamní ubytovaní musí mít trvalé bydliště v Hodoníně. Ostatní ubytovny jsou plné," reagovala Klepáčová s tím, že zájemci o nájemní byt ztrácí nárok na doplatek na bydlení, pokud nemají v dané obci trvalé bydliště.

Další možností, kam mají údajně přijít noví obyvatelé Hodonína, je bývalá policejní ubytovna v Koupelní ulici. Ta je v současnosti prázdná. „Krajské ředitelství vyhlašuje od 17. září výběrové řízení na její odprodej," vzkázala jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. Minimální cena je téměř pět a půl milionu korun.

Podle politologa a odborníka na pravicový extrémismus, Miroslava Mareše, se fámy o příchodu Romů objevují i v jiných městech. „V současné vyhrocené atmosféře, která panuje v celé České republice, mají podobné zprávy u veřejnosti vysokou citlivost. I díky internetu pak i fáma představuje velký problém," sdělil brněnský politolog. Připomněl také břeclavský případ z minulého roku s protiromskými náladami, který odstartovalo smyšlené napadení tamního mladíka. Na tamní demonstrace tehdy dorazili i protující z Hodonína.