„Letos poprvé se nám podařilo získat zlaté pásmo. Měli jsme z toho obrovskou radost," svěřil se nadšený sbormistr hodonínského gymnaziálního sboru Barbastella Josef Ilčík.

Hodonínští pěvci se dostali na celostátní přehlídku do Brna přes postup v regionálním kole. „Sbory se mohly zúčastnit soutěže v kategorii A s povinnou skladbou, nebo B s volným repertoárem. Regionální kola se konala v Praze, Brně a Ostravě. Odborná porota na základě výkonů vybrala nejlepší z obou kategorií do celostátní soutěže," vysvětlil Ilčík.

Finále bylo náročné pro všech čtrnáct účastníků. Museli se držet předepsaného repertoáru, v němž byla také povinná píseň od skladatele Petra Ebena. „Jelikož se letos uskutečnil jubilejní dvacátý ročník soutěže, tak pořadatelé vybrali složitou skladbu. Ze začátku jsme s ní měli potíže, stejně jako další soubory, které s ní zápolily. Ebenovy skladby jsou totiž vhodnější pro smíšené už vyzpívané dospělé sbory než pro studenty," uvedl sbormistr.

Druhá skladba musela zaznít bez doprovodu a třetí povinností bylo zazpívání české nebo moravské lidové písně v úpravě pro smíšený sbor. „Vybrali jsme si tu od Antonína Tučapského Pod dubem, za dubem," poznamenal Ilčík.

Ten si od pětičlenné odborné poroty odnesl zvláštní cenu za dirigentský výkon. A především Barbastella z Gymnázia, Obchodní akademie a Jazykové školy Hodonín získala zlatý pás v kategorii A. Stejného uznání se dostalo už jen třem souborům Besharmonii z Prahy, Songu ze Vsetína a Smíšenému pěveckému sboru Gymnázia z Orlové.

Barbastella si oslavy ale nechává až na absolventský koncert, který se uskuteční devatenáctého června v hodonínském sále Evropa. „Chceme tento úspěch oslavit i s bývalými absolventy sboru, kteří u nás zpívali v posledních deseti letech, právě na tomto koncertu a také po jeho skončení. Zároveň tak připomeneme významné jubileum hodonínského gymnázia," dodal sbormistr.

Pěvecký sbor Barbastella vznikl v roce 1993. Jeho členové jsou studenty primy až oktávy gymnázia. V současné době jej tvoří kolem pětatřiceti zpěváků.