Miliony korun dluží sdružení Region Slovácko, jehož členy jsou i největší obce hodonínského okresu. Nyní směřuje ke svému konci. „Valná hromada rozhodla o zrušení svazku, a to k prvnímu dubnu. S tím, že podle platných zákonů pravděpodobně nastoupí likvidátor," informovala hodonínská starostka a předsedkyně představenstva sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko Milana Grauová (Nezařazená).

Poslední valná hromada měla zvolit také nové vedení i obsazení kontrolní instituce spolku. Včera jim totiž vypršel tříletý volební cyklus. „Nebyl dostatek kandidátů. Místopředsedou se nakonec po složité diskuzi stal Antonín Kuchař (Sedmadvacítka nezávislých) a předsedkyní já. Nikdo další o funkci v představenstvu ani dozorčí radě neměl zájem," uvedla k hlasování starostka.

Podle bývalého člena dozorčí rady, Františka Ondruše (ODS), tímto způsobem vedení vybralo zřejmě nejrychlejší cestu k insolvenci. „Hledala se také vina neúspěchu. Nebyl ale nikdo, kdo by řekl, že Region dopadl špatně proto, že dobře nepracovalo představenstvo nebo jeho členové. Brali svou zodpovědnost na lehkou váhu," sdělil Ondruš a dodal, že na projednání jeho kandidatury před valnou hromadou se ani nedostalo.

V novém představenstvu už není ani veselský starosta Miloš Kozumplík (ODS). „Funkci jsem neodmítl, nikdo mi ji nenabídl, ale ani jsem se o ni nehlásil. Rozprava se totiž uzavřela tak, že likvidace se uskuteční, proto není nutné čtyřčlenné předsednictvo," řekl starosta.

Region Slovácko se v současnosti nachází ve velice špatné finanční kondici. Dluží na pěti místech, a to statisícové částky. Hodonínu osm set a Kyjovu i Veselí nad Moravou šest set tisíc korun. „Naše půjčka je splatná do konce tohoto roku. Myslím si, že se Region dostane do insolvence. Když se uskuteční likvidace, tak se věřitel musí bránit. Jakou to bude formou, nebudu předjímat," doplnil Kozumplík.

Poslední nadějí pro hodonínský Region Slovácko zůstává, že získá zbytek dotace na propagační kampaň z roku 2009. Z té sdružení čeká ještě na více než šest milionů korun. Jenže úřad proplácející evropské granty podezírá sdružení z dvojího financování a chce vrátit více než dva miliony, které už do Hodonína poslal. „Usnesení valné hromady Regionu Slovácko, kterým by zrušila svazek, nyní nemáme k dispozici. Příjemci dotace z uzavřené smlouvy vyplývá povinnost nás o podobných podstatných skutečnostech, které mají vliv na projekt, informovat. Věřím proto, že tak jeho zástupci neprodleně učiní," uvedla mluvčí Úřadu Regionální rady Kateřina Dobešová.

Podle Dobešové Úřad Regionální rady v současnosti čeká na rozhodnutí ministerstva financí ohledně zrušení smlouvy o dotaci.

Hodonínská starostka ale ještě možnost jejího proplacení nepohřbila. „Podle stanoviska našeho právníka máme ještě šanci dotaci získat. I pokud nastoupí likvidátor, který přebírá kompetence statutárního zástupce. Mohl by být totiž příjemcem dotace a peníze použít na uhrazení závazků svazku. Ten by se pak mohl věnovat podpoře turistického ruchu a propagaci Slovácka," vysvětlila Grauová. Přitom přiznala, že tuto variantu vzhledem k dlouhému rozhodovacímu procesu v nejbližší době neočekává.

Největším věřitelem hodonínského Regionu Slovácko je jeho uherskohradišťský partner s téměř třemi miliony korun pohledávek. „Na základě smlouvy nám je mělo sdružení zaplatit už před dvěma roky a po jednáních jsme úhradu odkládali. Pokud se dostane do insolvence, tak nastane problém. V takovém případě totiž hrozí, že nám nic nevrátí. Když ale nemám oficiální zprávu, nemohu se k tomu více vyjadřovat," sdělil starosta Uherského Hradiště a předseda hradišťského Regionu Slovácko Květoslav Tichavský (ODS).