Likvidátorem sdružení je právník Pavel Jurečka „Jelikož tuto funkci vykonávám zároveň v pozici advokáta, tak jsem vázaný mlčenlivostí. Likvidace ale obecně směřuje k ukončení celé organizace, tedy k vyrovnání veškerých pohledávek a závazků. Pokud likvidátor zjistí, že dluhy společnosti převyšují její majetek, tak je jeho povinností podat insolvenční návrh," sdělil Jurečka. Toho doporučila do funkce poslední březnová valná hromada sdružení.

Do konce března ještě zůstala předsedkyní Regionu hodonínská starostka Milana Grauová a místopředsedou kyjovský místostarosta Antonín Kuchař. „Dnes už tam nemám vůbec žádnou pozici," podotkla poslední předsedkyně představenstva.

Likvidace dolehla na Region mimo jiné i kvůli tomu, že mu hodonínští radní ukončili výpůjčku kanceláře na Masarykově náměstí v budově bývalé radnice.

Otázkou ještě zůstává vyrovnání závazků hodonínského sdružení, které dlužilo za předfinancování sporného projektu partnerskému uherskohradišťskému Regionu Slovácko necelé tři miliony korun, bance přes milion a půl a radnicím Hodonína, Kyjova a Veselí nad Moravou další statisícové částky. Podle zápisu z poslední valné hromady mají dluhy zakládajících měst přejít v pohledávku nebo se z nich mají stát dotace.

Navíc ještě existuje teoretická možnost, že Úřad regionální rady Jihovýchod vyplatí šestimilionový zbytek z více než osmimilionové dotace. Právě tu úřad stopl kvůli podezření na dvojí financování propagační kampaně, při níž měly být použité podobné tiskoviny jako v již proplaceném projektu. Vedení Regionu se ale hájilo. „Použitá grafika byla stejná záměrně, aby jednotně představila celý region Slovácko ve Zlínském i Jihomoravském kraji. Obálky prospektů jsou podobné, ale informace a fotky se liší," vysvětlila už dříve Grauová.

V současnosti má spor, v němž hrozí sdružení i vrácení už vyplacených dvou milionů korun, na stole ministerstvo financí. „Má ještě zhruba třicet dní na vyřízení žádosti. Vzhledem k obtížnosti případu si totiž vzalo šedesátidenní lhůtu. V souvislosti s likvidací jsme zahájili kontrolu projektu, která v současné době stále pokračuje," uvedla mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kateřina Dobešová.