„Vyšetřování a dozor nad přípravným řízením spadá do působnosti krajských orgánů činných v trestním řízení. Proto jsem trestní oznámení postoupil Krajskému státnímu zastupitelství v Brně," sdělil oznamovateli hodonínský okresní státní zástupce Antonín Budiš. Podle informace od mluvčího krajského státního zastupitelství Hynka Olmy se už tamní státní zástupce věcí zabývá.

Hýbner v trestním oznámení upozornil na schválení usnesení z letošního června, kterým se osmnáct zastupitelů rozhodlo snížit kupní cenu budovy v areálu bývalých velkých kasáren o uhrazené nájemné v tomto objektu za poslední léta. Konkrétně o více než tři miliony korun. Přitom ve vyjádření radničního odboru a ekonomiky, které měli zastupitelé k dispozici, se píše, že žadatel uzavřel smlouvu o budoucí kupní smlouvě 
z listopadu 2007 za jemu známých okolností, tedy že bude platit plnou cenu. „Takže není důvod odečítat zaplacené nájemné od kupní ceny. Tímto krokem by došlo k poškození města o více než tři miliony korun. Dále by to byl precedens pro ostatní nájemce, kteří by následně předmět nájmu kupovali," cituje vyjádření odboru Hýbner.

Slib odmítají

V oznámení také upozorňuje na to, že pro soulad s platnými právními předpisy je nezbytné, aby bylo snížení kupní ceny řádně zdůvodněné. Za to ale podle něj nelze považovat vyjádření nájemce a budoucího kupce. Ten v materiálech pro zastupitele uvedl, že po výběrovém řízení, na kterém předložil nejvyšší nabídku, se uskutečnilo jednání u tehdejšího starosty Lubora Šimečka, za účasti pravděpodobně i místostarostky Milany Grauové a zástupců rozvoje města, kde mu přislíbili, že si nájemné bude moct při uzavření kupní smlouvy odečíst z kupní ceny. „Takové tvrzení dokládá ze strany jmenovaných přinejmenším překročení kompetencí udělením příslibu bez právního opodstatnění," tvrdí Hýbner.

Bývalý starosta Lubor Šimeček řekl, že nic takového nemohl slíbit. „Mohl jsem to maximálně podpořit, ale schválení je na zastupitelstvu," uvedl exstarosta. Podobně argumentuje i současná starostka Milana Grauová s tím, že osobní slib v této věci nedala. „Vím, že o takových věcech rozhoduje zastupitelstvo nadpoloviční většinou. Je možné, že jsem mu řekla můj osobní názor, ale rozhodně jsem nikdy nic takového neslíbila," uvedla starostka. Ta ale 
v červnu navrhla budovu prodat za cenu s odpočítaným nájemným. „Zájemce sice chtěl budovu koupit hned, ale nemohl, a to kvůli tomu, že se 
k této nemovitosti vázala dotační podmínka, že se nesmí pět let prodat. Kvůli tomu se dostal do jiného platebního režimu," vysvětlila Grauová.

Osmnáct zastupitelů následně návrh schválilo. Na minulém zasedání ale navrhl předseda zastupitelského klubu Změny Vítězslav Krabička odvolat čtyři měsíce staré usnesení. „Souhlasil jsem s ním kvůli tomu, aby měl kupující i přes dotační výjimku kvůli ekologické zátěži stejné podmínky jako ostatní. Vadí mi ale to, že podmínky byly dojednané už předem," upozornil Krabička. Toho podpořilo osmnáct zastupitelů včetně jeho kolegy z klubu Ivo Knápka. „Jaromír Hýbner měl plnou pravdu z hlediska práva, ale z hlediska morálního se z nás tímto hlasováním staly hyeny. Obyčejného živnostníka jsme hlasováním okradli o skoro tři a půl milionu korun a možná jsme ho poslali jako budoucího klienta k psychologovi. Předpokládám, že tam do měsíce skončí," dodal zastupitel.