Na denních trzích tak mohli určené zboží prodávat pouze místní trhovci, cizím prodejcům se živnostenským oprávněním bylo povoleno prodávat na týdenních a výročních trzích. Mezi prodavače, kteří své zboží prodávali na trhu pravidelně, patřili pekaři a například podle tržního řádu z třicátých let 20. století podléhal jejich prodej pečiva těmto požadavkům: „Chléb nebo pečivo, k jehož výrobě bylo použito stuchlé neb páchnoucí mouky, neb které jest spáleno nebo není vypečeno anebo dokonce jest uvnitř syrové, nesmí býti ani k prodeji vykládáno ani prodáváno. Ohmatávati a mačkati pečivo jest zapovězeno. Pečivo nutno zachovati v uzavřených, případně zasklených schránkách.“

Kvalita nabízeného pečiva se pravidelně kontrolovala, ale v srpnu 1930 byla městská rada v Hodoníně, Břeclavi a ve Strážnici upozorněna na nedostatečné dodržování ustanovení zákona o výrobě chleba a dle revize chleba, kterou uskutečnil odebráním vzorku MUDr. Josef Láníček z Břeclavi, se zjistily například tyto skutečnosti: „Mlynáři neoznačují mouky dle příslušného zákona, chléb není označován značkou pekařovou, vymílá se žito na nižší procento než 65%, takže jest tu nebezpečí, že k výrobě chleba používá se pak větší množství pšeničné mouky chlebové než dovolených 10% a používá se přísad do chleba, které nejsou dovoleny, na újmu jeho jakosti.“ Městské radě v Hodoníně tak byl nařízen zostřený dozor nad výrobou chleba a kontrola nad dodržováním ustanovení zákona o výrobě chleba dle výnosu ministerstva o zásobování lidu.

Pekaři měli v Hodoníně mezi řemeslníky silné zastoupení a kromě svých pekařství prodávali své pečivo samozřejmě i na trzích. Například v roce 1933 na denním trhu nabízelo pečivo až šestnáct místních pekařů: Emanuel Králík, Julius Müller, Isidor Grün, Jan Negerský, Bohumír Hránek, Karel Ságner, Jakub Hansel, Zdeněk Smolík, Ferdinand Zapletal, Adolf Baumann, Tomáš Máca, Františka Kožená, Josef Zach, Aloisie Pavelková, František Štěrbák a Ludvík Huťa. Tato velká konkurence pekařů byla na týdenních trzích rozšířena ještě o další tři cizí pekaře: Josefa Krupanského a Josefa Hromka z Mutěnic a Josefa Hermansdorfera z Dolních Bojanovic. Je celkem pochopitelné, že přítomnost cizích pekařů na trzích v Hodoníně nebyla početnou skupinou místních pekařů vítaná. 9. ledna 1936 dokonce podali místní pekařští mistři k hodonínské městské radě žádost o zamezení dovážení chleba a pečiva v trhové dny do města Hodonína z okolních vesnic. Osočili v ní venkovské pekaře, že neplatí tržní poplatek a dále, že „nemají venkovští pekaři při odprodeji svých výrobků na trzích vyznačeno, jak tržní řád káže, viditelně prodejní cenu chleba, jeho váhu a cenu pečiva, čímž jsou konsumenti přímo veřejně poškozovaní. Odprodej těchto dovezených výrobků jest dále nehygienický, poněvadž se chléb a pečivo dováží na nečistých vozech, cestou se ještě zapráší, takže se výrobci prohřešují proti zákonu.“ Žádost byla prozkoumána na schůzi městské rady 21. ledna. Bylo však zjištěno, že „rozhodnutím vládního komisaře vybírá se za jeden odprodaný bochník chleba 30 haléřů. Pekaři musí míti na viditelném místě vyznačenou váhu a cenu chleba. Chleba je dovážen na vozech zabalený v čistých plachtách a prodává se na stáncích. Dle §§ 66 b. a 67 ž. ř. jest považovati chléb za předmět denní potřeby a také dle tržního řádu města Hodonína není důvodu přespolní pekaře vyloučiti z týdenních trhů.“ Místním pekařům pak bylo v dopise, který podepsal tehdejší hodonínský starosta Jaroslav Dobrovolský, sděleno, že „městská rada je toho názoru, že místní pekařští mistři by sami mohli vykonávati vliv na dovoz chleba z venkova do města, kdyby jakostí výrobků konkurovali těmto venkovským dodavatelům.“

Jaký je poměr místních a cizích pekařů v dnešní době v Hodoníně a jaké kvality pečivo nabízejí, můžeme denně posoudit sami. Jaká byla atmosféra na trzích v Hodoníně, může zjistit každý, kdo nyní navštíví výstavu Hodonínské trhy v Masarykově muzeu v Hodoníně v budově zámečku. Otevřeno je každý den kromě soboty, ve všední dny od 8.00 do 16.30 s polední přestávkou od 12.00 do 13.00. V neděli je výstava zpřístupněna návštěvníkům od 13 do 17 hodin.

HANA SÝKOROVÁ