Jeden hlas chyběl k tomu, aby vůbec začalo mimořádné zasedání hodonínského zastupitelstva. Velká zasedací místnost se i tak stala pranýřem především vládní koalice. Jejich dvanáct členů totiž čtvrteční schůzi bojkotovalo. „Vzdejte se všichni mandátů a udělejte nové volby, protože to, co se v Hodoníně děje, je vrchol. Dělá si z nás srandu kdekdo," prohlásil Zbyněk Doupovec, který na zastupitelstvu obvykle vystupuje za petiční výbor proti výstavbě přístavu Východ.

Jenže ve čtvrtek se nikdo z volených zástupců mandátu nevzdal. Ti zastupitelé, kteří přišli, hlavně vysvětlovali, proč se připojili k žádosti o svolání mimořádného zastupitelstva s cílem odvolat nestranického starostu Milana Lúčku. „Ti, co vyvolali toto jednání, se nedostavili a zneuctili nás jako opozici i vás jako občany. Svojí účastí vyjádřili, jaký mají strach o své posty," řekl předseda místní buňky ANO Roman Filip.

Dvanáct koaličních zastupitelů prostřednictvím lidoveckého místostarosty Ladislava Ambrozka poslalo Deníku své vyjádření k pokusu o další hodonínský převrat. „Nesouhlasíme s postupem jedenácti zastupitelů, kteří navrhli svolání mimořádného zastupitelstva s cílem odvolání vedení města a rady, což by vedlo k opětovné destabilizaci města Hodonína a městského úřadu," stálo v prohlášení.

I na to reagovala předsedkyně nejsilnějšího zastupitelského klubu KSČM Martina Milerová. „Jde nám jednoznačně o odvolání pana starosty, kterého považujeme za zcela nezpůsobilého vést město, a to z řady konkrétních důvodů. Jelikož tady ale zbytek vedení města není, tak tyto důvody využijeme na příštím zastupitelstvu," uvedla Milerová.

Možná trochu jiný scénář uvidí návštěvníci příštího hodonínského zastupitelstva. „Náhradní zasedání se podle zákona o obcích koná do patnácti dnů," sdělil mluvčí radnice Ivo Cencinger.

Jako jediný z vedení radnice se schůze účastnil pouze místostarosta za Změnu Vítězslav Krabička. „Z koalice jsem nevystoupil, ale mám pocit, že mě z ní vyčleňují kvůli tomu, že se bavím s Janou Gajošovou," uvedl Krabička, který jako jediný z vedení města ustál poslední převrat z listopadu 2015. Tehdy se koalice ANO, komunistů a Změny přeměnila na čtyřkoalici pěti z osmi zastupitelů ANO, Změny, lidovců a sociálních demokratů. Nová koalice pak ještě prošla další změnou, když byla zrušena místní organizace ANO a dva koaliční zastupitelé vstoupili do Řádu národa.

Rozložení sil v zastupitelstvu:Koalice – proti odvolání (12): starosta M. Lúčka (na snímku), L. Střecha, P. Dvořáček, O. Fialík, P. Uřičář (nezařazení – zvolení za ANO), J. Janda, J. Mráka, J. Běloch (ČSSD), L. Ambrozek, J. Štukavec, M. Kotková, D. Herzán (KDU-ČSL)
Koalice – neutrální (2): V. Krabička, F. Novotný (Změna)
Koalice – pro odvolání (3): J. Gajošová, R. Sedlačík (Řád národa), I. Knápek (Změna)
Opozice – neutrální (6): I. Taptič, M. Třeštík (Nezávislí), P. Buráň, T. Mlýnková Išková (Svobodní), K. Balga, R. Stahalová (nezařazení – zvolení za Nezávislé)
Opozice – pro odvolání (8): M. Milerová, L. Ingrová, J. Navrátil, J. Lahvička a L. Malovaný (KSČM), R. Filip, V. Salajka (ANO), M. Grauová (nezařazená – zvolená za ANO)