„Myslím, že delší tradici snad nikdo v okrese Hodonín ani nemá,“ odhaduje jeden z organizátorů Petr Nejezchleba. Výhodou Bzeneckého vinobraní je i to, že je dvoudenní. A tak může program nabídnout nejen jarmark, krojovaný průvod a vystoupení místních, přespolních i zahraničních folklorních souborů na náměstí, ale také výstavy umělců a divadelní představení v bzeneckém zámku. Právě na jeho nádvoří se v sobotu objeví velké stany, ve kterých budou hrát tři cimbálové muziky a tamní vinaři nabídnou k ochutnávce až sto vzorků vín a burčáku.

O týden dříve, v sobotu 10. září pořádají tradiční vinobraní i ve Strážnici. Začne už ráno jarmarkem, ale slavnostně ho zahájí krojovaný průvod, se kterým přijede na náměstí bůh vína Bakchus, strážnický hrabě Magnis a hlavně vinařští hodnostáři, kteří oznámí, že hora ve vinohradech je otevřená a může začít vinobraní.

„Průvod je pozvánkou, vtažením do programu na náměstí, kde lidé prožijí něco radostného,“ zve do Strážnice ředitelka tamního kulturního domu Danuše Adamcová, podle které je hlavní, aby se lidé pobavili. Proto budou náměstí od půl druhé lemovat víchy, v každé bude hrát jiná cimbálová muzika a k dostání bude víno a burčák ze Strážnice a okolí.