Ve Velké nad Veličkou svátek folkloru potrvá od sedmnáctého do dvacátého července. „Program slavností se vcelku pravidelně váže k folklorním osobnostem, které z Horňácka pocházejí nebo k němu mají vztah a slaví nějaké jubileum. V minulosti to byl například ‚pan rídící' František Okénka, Luboš Holý nebo Martin Hrbáč. Pořad jsme už ale věnovali i výročím založení zdejších souborů Lipovjan či Velička," připomněl starosta Velké nad Veličkou a člen Programové rady Horňáckých slavností Jiří Pšurný.

Jedna část slavností je letos zasvěcená velickému sběrateli lidových písní Martinu Zemanovi a světovému hudebnímu skladateli Leoši Janáčkovi. Od jejich narození letos uplyne již sto šedesát let. „Pořad připomene jejich vazbu na region a vzájemnou spolupráci. Jméno Martina Zemana bylo pro zdejší oblast důležité zejména z hlediska národopisně organizátorské činnosti a sběratelství hudebního folkloru. Leoš Janáček zase od konce devatenáctého století vedl a formoval hlavní proud folkloru na Moravě. Ve Velké nad Veličkou a v okolí mimo jiné také vstřebával silné inspirační zdroje," uvedl jeden z autorů pořadu věnovaného výročí narození osobností hudby, Petr Mička.

Kromě dalších i jeho cimbálová muzika návštěvníky seznámí s programem nazvaným Krojů oheň, písní náruživost! Těší se poznati Vás a tance Vaše. „Zazní písně, taneční projevy nebo záznamy instrumentální hudby ze zápisů Martina Zemana či Leoše Janáčka. Uvedené budou i vybrané Janáčkovy skladby. Tím vším provedou herci Michal Bumbálek a Jožka Králík," poodhalil Mička.

Po čtyřech letech navíc projde horňáckou metropolí krojový průvod. Podle Pšurného se ho zúčastní členové vystupujících souborů a další krojovaní z horňáckých obcí. „Kolik přesně jich bude, je těžké říct. Počítáme však, že půjde o stovky lidí," nastínil starosta.

Letos se součástí programu stane také výstava Mizející Javorník v obrazech Tomáše Majtána, která bude nainstalovaná v prostorách obecního úřadu Javorník. Poprvé bude do programu zahrnutá soutěž zpěváků Supí škrek, která se koná na Válcovém mlýně Antonína Nováka.

Další oslavou pak bude připomínka dvacátého výročí prvního představení na Kuželovském větřáku. Před lety je připravili František Okénka s Martinem Hrbáčem. „Zpočátku byl pořad pouze pěvecký, časem se do něj zakomponoval i tanec," řekl jeden ze tří autorů letošního kuželovského programu, Petr Kostelanský.

Podle něj bude slavit i Martin Hrbáč, který se letos dožívá pětasedmdesáti let.

část programu

Čtvrtek 17. července

17.00 Inspirace folklorem, vernisáž, budova obecního úřadu

Pátek 18. července

17.00 Horňácké múzy, Válcový mlýn Antonína Nováka

20.00 Galánečky moje, nezáviďte sobě, Horňácký stadion

Sobota 19. července

9.00 Tradiční jarmark, velické náměstí

16.00 Krojovaný průvod, velické náměstí

19.00 Travičko zelená, vyrostaj z koreňa, Horňácký stadion

21.00 Krojů oheň, písní náruživost! Těší se poznati Vás a tance Vaše, Horňácký stadion

Neděle 20. července

10.30 Slavná mše svatá, kostel sv. Maří Magdalény

11.30 Koncert dechové hudby Veličanka, velické náměstí

14.00 V Kužełovém si ďupkajú (už 20 roků), Kuželovský větrný mlýn