Vše vypuklo po třetí hodině odpoledne, kdy si první nadšenci koupili speciální ochutnávací sklenice, aby mohli začít ochutnávat. A že bylo z čeho vybírat.

Dámy nejvíce zaujalo višňové osmnáctistupňové pivo z Belgie a o pozornost se hlásilo také myjavské sedmnáctistupňové dýňové pivo. Petrovský pivovar Holy Farm nabídl například konopné pivo. Velický bombarďák, který měl nejširší nabídku, lákal na pivo s chilli papričkami. „Já osobně se nejvíc těším na produkci pivovaru Crazy Clown z Brna, kteří k nám přivezli pivo vařené s velkým množstvím citrusových plodů," odtajnil spoluorganizátor akce Ladislav Lukács.

Takové množství piv samozřejmě vyžadovalo také bohaté občerstvení. K zakousnutí byly klasické moravské speciality jako škvarky nebo klobásy. Kdo měl zájem o něco většího, zašel si pro pivovarský hovězí guláš. A mohlo se v koštování pokračovat dále. Pivní únava byla sice na některých účastníc už lehce znát, přesto statečně pokračovali. Třeba k jednomu z domovarů z Louky pivovaru Hudec. „Zapojili jsme se už loni s naším dvanáctistupňovým medovým speciálem. Letos nabízíme jedenáctku světlý ležák a dvanáctku polotmavý ležák," sdělil jeden z majitelů Marek Hudeček s tím, že pivo si prakticky vaří doma na sporáku podle svých receptů.

Na košt jezdí získávat nové příznivce. Dalším domácím pivovarem byl ten z Jarošova.

Nápad na uspořádání koštu se zrodil v hlavě spolumajitele Velického bombarďáku a spoluorganizátora akce Ladislava Lukácse. „Ve Velké nad Veličkou mám svou vlastní hospůdku. Tam jsem pořádal ochutnávky, ale chtěl jsem uspořádat vždy něco většího," řekl Lukács, který se spojil s pár lidmi právě z Lipova se stejným nápadem. Piva bombarďáku tvoří každoroční základnu lipovské ochutnávky.

Nouze nebyla také o kulturní vyžití. O to se postarala cimbálová muzika Marka Potěšila nebo skupiny Šroti a Huménečko. O oblíbenosti koštu svědčí také návštěva téměř pěti set lidí a vytočených více jak dvou tisíc piv.