„Letos jsme chtěli, aby k nám pivovárky přijely i se svými zástupci. V názvu našeho malého festivalu je košt, což znamená, že se tady pivo ochutnává a koštuje," vysvětlil podstatu akce jeden z jeho pořadatelů Ladislav Lukács.

Většinou v Lipově představili nápoje z malých lokálních pivovarů, které pro zpestření doplnili tři zahraniční speciály – z Anglie, Německa a Belgie. „Mají vyšší stupňovitost a především je každé něčím jedinečné," upozornil pořadatel.

Spolkovou republiku tak reprezentoval Schneider-Weisse se šestadvaceti stupňovým a vymražovaným Aventinem Eisbock, Anglii zastupoval Meantime Indian Pale Ale a Belgické království ovocné ochucené pivo osmistupňový Kasteel Rouge, které zraje v dubových sudech na višních. „Opravdu výborné, jež doporučuju každému," podotkl Lukács.

Domácí moravský zlatavý mok pocházel z Kroměříže, Bzence, Velké nad Veličkou, Louky, Dolních Bojanovic, Syrovína či Slavičína. „Tamní Hrádek má sládka z bývalého pivovaru Janáček a specializuje se na tradiční české ležáky, od světlých výčepních až po polotmavé speciály," představil nedalekého zástupce z Bílých Karpat provozovatel Horňáckého šenku.

Slovensko zastupovaly v Lipově Senica a Holíč, kde na začátku letních prázdnin vznikl nový pivovar Wywar. „Říká se, že dělají slovenské piva s českým sládkem, která jsou vydatně chmelená," popsal tekuté vyslance ze Záhoří Lukács.

Některé z lahodných nápojů na lipovské přehlídce ochutnal i Jan Bělohoubek. „Všechny byly dobré, nedá se říct, který byl nejlepší. Každopádně tady nikdo nemohl narazit na špatné pivo," je přesvědčený slovácký znalec chmeleného zlata.