Hospitalizovaných s covidem ve většině zařízení ubývá. Volněji dýchat mohou zdravotníci v Brně, Blansku i Kyjově na Hodonínsku. „Nechci to zakřiknout, ale pokud mám porovnat tuto středu s minulou středou, situace se lepší. Ale musím to zaklepat,“ prohlásil ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl.

Vyhráno však ještě není. Například v Boskovicích na Blanensku se již dlouhodobě potýkají s přeplněnou jednotkou intenzivní péče. „Je to katastrofa. Bojujeme s každým místem a často se obracíme na Brno nebo okolní zdravotnická zařízení a žádáme o možnost transportu,“ uvedl ředitel tamní nemocnice Dan Štěpanský.

Pilotní místní očkování vakcínou proti Covid-19 v Těšanech na Brněnsku. Pro první dávku si přišli starší osmdesáti let do zdravotního střediska v obci, 20.ledna 2021.
Očkování v domovech důchodců na jihu Moravy: vakcínu dostala více než polovina

Naopak standardní lůžka jsou zaplněná přibližně z poloviny. Ve stejné situaci se nachází i nemocnice u svaté Anny v Brně. Druhá brněnská fakultní nemocnice je obsazená zhruba na čtyřicet procent. „Výrazně nám to kleslo. Před týdnem jsme měli 220 pacientů s covidem, včera 151. Klesá i počet nakažených zaměstnanců, byť pomaleji. Zájem také ochabl o antigenní testování,“ uvedla ve středu mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.