V některých státech za hranicemi České republiky však nejsou podniky bez cigaretového kouře výjimkou. Právě v nich se inspiroval i majitel nekuřácké hodonínské kavárny Arsenal Café. „Před otevřením jsem často cestoval do Anglie, což je jedna z prvních zemí, kde začal platit zákaz kouření v restauracích. Odtamtud jsem si přivezl nápad na nekuřácký podnik, a současný záměr našich poslanců tak rozhodně schvaluji, řekl Netopil.

Do jeho kavárny cestu pravidelně nacházejí sportovní fanoušci, kteří tam sledují fotbalové či hokejové zápasy. K těm patří pivo. A k němu cigareta. „Velmi zřídka se setkám s tím, že si chce někdo zapálit uvnitř. Naopak i kuřáci velmi rádi vyjdou ven, na cigaretě si pochutnají venku, pak se vrátí a sedí v čistém prostředí bez štiplavého kouře, který by jim dráždil zrak," řekl Netopil.

Jeho slova potvrzuje i Aneta Pilčíková z Blatnice pod Svatým Antonínkem. I když si ráda cigaretu zapálí, zákaz kouření určitě podporuje. „Pokud všichni kouří v nevětraných prostorách, tak se tam vůbec nedá dýchat. Když jsem donucená chodit ven, tak vykouřím maximálně tři cigarety a nesmrdím pak jako popelník," vyjádřila se mladá žena.

Pro omezení je i řada vedoucích hospůdek, kde se nyní kouřit může. Dávají přednost plošnému zákazu. Jinak prý přijdou o zákazníky holdující tabákovým výrobkům. S tím se ztotožňuje i provozovatelka Hospody U džbánu v Kyjově. „Fungujeme víceméně jako pivnice a bar, které jsou kuřácké. Teď uvažuji o tom, že bychom příští rok hospodu rozdělili na kuřáckou a nekuřáckou část. Zákazníci, kteří nemají rádi cigarety, se zatím zdržují venku, což však mohou jen v teplém období. Sice máme dobré odvětrávání, ale i tak jim tabákový kouř vadí," řekla provozní kyjovské hospody Ludmila Huk.

Upozornila na to, že pokud by šlo jen o výběrové omezení, tak by se zákazníci s hořícími cigaretami zdržovali tam, kde by si je mohli vychutnat. Provozovny se zákazem by tak přicházely o zisky. „Dokud zákon neplatí plošně pro všechny, tak určitě nekuřáckou restauraci nezřídím. To bych sama sebe připravila o peníze," řekla Huk.

Stejný názor má i majitel Restaurace U pošty v Hodoníně, která je známá jako stará budvarka, Milan Esterka. „Jestliže budou některá zařízení kuřácká a jiná ne, tak kuřáci samozřejmě zvolí tu, kde si mohou zapálit. Proti plošnému zákazu ale nic nemám," vyjádřil se Esterka.

O pozitivním vlivu plošného zákazu na lidské zdraví je přesvědčená lékařka Andrea Dudoňová z Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno. „Jednoznačně by přinesl snížení počtu onemocnění souvisejících s kouřením," uvedla odbornice.

MICHAELA MUNZAROVÁ
VENDULA GREGOROVIČOVÁ