Prostorem se nese cinkot půllitrů. Místy jej protne bouchnutí do stolu nebo salva smíchu. Servírky pendlují mezi hosty, zapisují si objednávky, usmívají se. Když se otevřou dveře do kuchyně, zavane vzduchem odér přepáleného oleje. Zákazníci se míjí ve dveřích toalety. Někteří kráčí vzpřímeně, jiní kolébavě s pootevřenými ústy a prázdným výrazem ve tváři. Hospody, bary a restaurace na jižní Moravě otevřely. Některé z nich již nyní hlásí na pátek plno.

Plnou obsazenost na čtvrtek i pátek hlásí například brněnský Lokál U Caipla. Místa si zákazníci rezervují i v Baru, který neexistuje. „Samozřejmě se to postupem času navýší, ale v tento moment máme čtyři rezervace na pátek a dvě na sobotu, přičemž jednu rezervaci tvoří průměrně tři lidé. Počet míst při kapacitě snížené na polovinu je přibližně šedesát. Takže prostor ještě máme. Moc se na otevření a skvělou atmosféru těšíme,“ uvedl mluvčí podniku Michal Lapčík.

Ukázka chmele. Petr Hauskrecht - Parní pivovar.
Jak na pivní speciál? Adventní šestnáctka se dá skoro kousat, říká sládek z Brna

Ne každého však vlna rozvolňování vzrušuje. Brňan Leoš Jelínek odevzdal v pondělí prázdnou bečku pepřové dvanáctky u výdejního okénka Parního pivovaru Petr Hauskrecht. V době uzavřených hospod si pořídil domácí výčepní zařízení a pivo si točí doma. „Jezdím sem jednou týdně pro malou bečku, kterou zvládneme vypít v užším rodinném kruhu,“ pověděl muž.

I jeho oblíbená brněnská hospoda dnes znovu otevírá. Přesto Jelínek s návratem ještě vyčká. „I když se opatření rozvolňují, pravděpodobně začneme zase chodit na pivo do hospody až po vánočních svátcích nebo po Novém roku,“ řekl.

Tvor společenský

Na příval zákazníků se připravují i v menších obcích a městech. Například v penzionu U Hraběnky v Petrovicích na Blanensku. Podle jedné z majitelek Jitky Jeřábkové jsou rádi, že mohou fungovat alespoň v omezeném režimu, než vůbec. „Raději ať se dosavadní opatření uvolňují postupně, než aby přišla další vlna epidemie a museli jsme opět zavřít. Lidé už se pomalu hlásí s rezervacemi stolů v restauraci. Ubytování zatím nic. Úplně plno do povolené kapacity ještě na víkend nemáme, ale myslím si, že se volná místa rychle zaplní. Lidé vyrazí na vycházky a staví se u nás na oběd. Myslím si, že to bude dobré. Už si objednávali stoly i na svátky a Silvestra,“ řekla Deníku Jeřábková.

Nejinak tomu je i ve Znojmě. Velký zájem je o rezervace v restauraci Cappuccino. „Lidé nám volají, zda budeme mít otevřeno, zájem je velký. V tuto chvíli si hosté zarezervovali asi deset stolů, pokud zůstanou ostatní volné, zaplníme je neohlášenými hosty,“ uvedl sloužící číšník restaurace Dominik Matula, s tím, že opatření je sice omezují, ale nezbývá jim nic jiného, než je respektovat.

Vládních opatření je hned několik. Otevřeno mají podniky do deseti večer a počet míst je snížený na polovinu, přičemž u jednoho stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé. „Je to krok nutný. Stačí jedna krátká procházka po Brně a člověk vidí alespoň tři zavřené podniky, ve kterých bylo vždy živo a veselo. Zároveň je ale potřeba dodržovat opatření. I tak každý, kdo hospodu navštíví, musí počítat s tím, že se vystavuje vyššímu riziku nákazy a chovat se podle toho,“ zamyslela se Helena Opletalová z Brna.

Brněnská ZOO, ilustrační foto
Otevírá se zoo v Brně. Vzhůru zpět za zvířaty. Lvíčatům koupí lidé vánoční dárky

Podle odborníků jsou hospody, bary a restaurace důležité pro lidské duševní zdraví. „Člověk je tvor společenský. Scházet se s ostatními lidmi potřebuje,“ uvedl psycholog Jiří Brančík. Zároveň upozornil, že za tuto potřebu můžeme zaplatit. „Riziko nákazy se tím samozřejmě zvyšuje. A nežli mít opět přeplněné nemocnice, je nezbytné se zamyslet, zda by nebylo vhodnější týden až dva ještě počkat,“ doplnil.

Ne všechna zařízení však otevřou. Některé z nich druhý lockdown nepřežily. Zavřít například provoz ukončil majitel brněnské hospody U Sedláka Tomáš Suk. „Na konci měsíce podám výpověď z nájmu. Je to pro mě neúnosné. Po deseti letech musím s provozem skončit. Jelikož manželka má druhou hospodu, je na tom stejně. Takže jsme zůstali bez příjmů oba,“ svěřil se Deníku již dříve.