„Byl jsem v lese za Rudníkem tak tři, čtyři hodiny. Hřiby jsou perfektní, není v nich ani červík,“ říká úspěšný houbař, který se právě vrátil z lesa a v košíku má opět asi pětadvacet praváků. Má radost, i když prý houby rostou méně než loni, kdy jich najednou našel sto čtyřicet dva.

Naděje je i v přebraném lese

„Přestože před námi prošla hromada lidí, našli jsme plno suchohřibů,“ libuje si i Karolína Štukavcová z Hodonína, která i v „přebraném“ lese za rohateckou Kolonií našla navíc ještě dvaceticentimetrový zdravý hřib. Miluše Rybová z Vracova už ani neví, jak s houbami naložit. „Nosíme jich z lesa plné koše, tak je rozdáváme. Ale stejně tam jdeme znovu. Baví nás to,“ usmívá se.

Podle odborníka na houby Václava Koplíka, jenž vede Mykologický kroužek v Ratíškovicích, roste nyní celá paleta podzimních hub, nejčastěji čirůvky, neboli populární ratíškovické sviňůrky, ale i suchohřiby, hřiby hnědé či smrkové a objevují se i kozáci.

„Kdybych měl doporučit, nasměroval bych lidi spíše do jehličnatého lesa. Stačí, když člověk pojede z Vacenovic do Vracova. To je indikátor toho, že houby rostou, protože kolem cesty je plno aut,“ upozorňuje Koplík. „Je to tam jako na závodech, mraky lidí,“ potvrzuje jeho slova i Jan Pantlík, vedoucí Houbařského sdružení v Dubňanech. I tam houby rostou.

„Není to ale tak, že kdo přijde do lesa, hned na ně narazí. Když ale hledá a ví, kam zajít, tak je najde každý,“ říká. Podle něj se letos usmálo štěstí na houbaře kvůli nepřízni počasí až na podzim, a proto také považuje tuto sezonu za jednu z nejslabších za poslední roky. „Jarní houby vyskočily tak na týden, deset dnů. Pak ale přestaly růst, protože zapršelo a přišly vysoké teploty a všechno uschlo,“ hodnotí Pantlík. Že je růst hub letos nevyzpytatelný, se mu potvrdilo i před čtrnácti dny, kdy dubňanští houbaři uspořádali svou již pětadvacátou výstavu hub.

„To jsme měli celkem problém, zato teď bychom ji mohli dělat znovu,“ žertuje nad houbovou úrodou. I tak je spokojený. Na výstavě mohli představit šiškovec černý, který ještě nikdy ukázat nemohli. „Málokdo z houbařů ho měl v rukách,“ vyzdvihuje odborník, i když houbu našel Stanislav Kos z Dubňan mimo hodonínský okres.

Za největší trofej však houbaři odjakživa považují hřib pravý. „Kdo ví, kde hledat, tak je donese,“ upozorňuje však Koplík ty, kteří by se nyní mohli domnívat, že je objeví bez jakékoliv námahy přímo u cesty. „Donesl jsem si košík plný václavek a košík čirůvek fialových a jsem také spokojený. Něco zavařím, něco zamrazím,“ utěšuje případné neúspěšné houbaře.

Praváci rostou i na Vánoce

Podle Koplíka mají ještě stále velkou naději, i když hlavní vlna už prý pomalu opadává. Hřib pravý totiž loni našel dokonce ještě na Štěpána. „Houbaři z Dúbravy nyní neodejdou s prázdnou, ale v lesích už nejde vidět malé houby, spíš jen ty hodně odrostlé,“ vysvětluje, podle čeho odhaduje, že houbařské žně pomalu končí. Útlum je nyní možné pozorovat už například na Radějově, kam jezdí spousta chatařů z Hodonínska.

„Ze zpráv, které mám, to vypadá, že tam nic moc neroste, spíš čirůvka a pavučinec, který je však jedovatý. Sbírání je zde obtížné, protože je tam hodně listnatých lesů, které už hodně opadaly, a houby tak nejdou vidět,“ vysvětluje, proč lidé na Lučině nemusí být moc úspěšní.

Pokud však nepřijdou mrazíky nebo silnější vítr, shoduje se Václav Koplík s dubňanským kolegou Janem Pantlíkem na tom, že houby ještě nejméně týden, deset dnů porostou.

„Všiml jsem si v lese různých plísní, ty dávají velkou šanci, že se vytváří podhoubí a že by to mohlo vydržet až do zámrzů,“ popisuje Václav Koplík. „Když přijdou mrazíky, lesy jsou ještě trochu obrněné, obzvlášť ty listnaté. Mrazy se vyřádí na vrchním patře a pod stromy by se mohla ještě udržet dostatečná teplota,“ doplňuje.

Pokud ale houby v lese zmrznou, Koplík lidi raději dopředu varuje. „Jestliže dojdou silnější mrazy, tak by si měli houbaři dávat pozor. Houby by mohly být napadlé druhotnou hnilobou. Pozná se tak, že klobouček hub má jinou barvu, je spíše nahnědlý. Z takových hub by se lidem mohlo udělat opravdu špatně.“

Komentář:

hodoninsky.denik.cz/publicistika_hodonin/dobre-rano-o-houbach20081022.html