Rostou. Houbařské vášni právě propadají stovky lidí na Hodonínsku. Houby se dají sbírat i na sídlišti a připravovat na tisíce způsobů.

„Teď je období, kdy houbaři můžou najít velice pestrou paletu druhů,“ řekl ratíškovický mykolog Václav Koplík. Houbařské žně si pochvaluje i Radech Chludil z Dubňan. „Byl jsem v lese jen hodinu a našel jsem plný košík hub. Dokonce mezi nimi byl pravák a hřib kovář či kozáci,“ podělil se o zážitek Chludil.

Václav Koplík ale varuje, že ne všechny druhy hub jsou jedlé. Podle něj je potřeba dávat pozor hlavně na muchomůrku zelenou. Podle atlasu hub by ještě neměla růst, ale v jihovýchodním koutu Moravy je o něco tepleji, takže ji mohou houbaři najít už teď.

Správný houbař dokáže připravit svůj úlovek na tisíce způsobů. Houby se dají přidat prý i do buchet. Václav Koplík doporučuje polévku nebo smaženici z malých pýchavek. Jejich bílé kloboučky vykukují i z městských trávníků. Houba musí být bílá i uprostřed, ale je potřeba sloupnout slupku z kloboučku.

V tomto období se dají najít i poměrně vzácné lišky, kterým se někde říká lidově kuřátka. „Ty jsem viděl naposledy snad v dětství,“ potvrdil houbař Chludil. Houby mívají často bizardní tvary. „Jedna holka našla v dubňanském lese suchohřib, který se rozbíhal do tří stran,“ popsal nález mykolog Jan Pantlík. Podle něho bude vrcholem houbařských žní příští pondělí, a to protože vydatně pršelo.

Houbaři mají vytipované svoje rajóny. Proslavená naleziště hub jsou v bzenecké Dúbravě, kolem Vacenovic, Ratíškovic, v dubňanském či ždánickém lese.