Aromatická a chuťově dobrá houba teď roste a dá se prý „séct kosou“, po ní začnou růst i suchohřiby. „Podle mě jsou klouzci lepší než hřiby, protože je to houba daleko chutnější. Hodí se na praženici, do omáčky, ale využít se dá na všechny ostatní možné způsoby,“ soudí houbař Blaha z Ratíškovic.

Podle něj je výborná naložená v octu. V republice se vyskytuje dvacet druhů klouzků a všechny jsou jedlé. Proto je klouzek mezi houbaři i odborníky velice oblíbený.

„Někteří říkají, že je lepší, když se odstraní slupka, myslím si ale, že je to jako jablko bez slupky a je lepší houbu zpracovat i s povrchem,“ řekl mykolog Václav Koplík. Houby začaly růst především díky dešti, který jim dopřál vláhu.

„Rarita je, že v Chřibech roste hodně praváků, ale také kozáci a křemenáče,“ prozradil předseda turistů ve Vřesovicích Miroslav Vaculík. Tvrdí, že během dvou hodin jich nasbíral dvaačtyřicet.