„Práce se uskutečňují ve dvou úsecích," informovala Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy, jež tok Kyjovsky spravuje.

Těsně před dokončením je sanace koryta řeky v části Nětčice. Tam jde o úsek od železničního přejezdu po tabulový jez v městském parku. Délka tohoto úseku je šest set padesát metrů.

Druhá část je pak dlouhá dvě stě padesát metrů a nachází se za kyjovskou radnicí. „Tam práce dokončíme koncem listopadu," informovala mluvčí.

Na obou místech nejde podle jejích slov jen o zpevňování břehů lomovým kamenem. Stroje také odtěžují sedimenty a upravují koryto řeky tak, aby se zvýšila průtočnost. To zajistí lepší stabilitu toku. „Cílem je, aby při větších srážkách nedocházelo k vylití Kyjovky do okolí a nebyly ohroženy okolní nemovitosti," zdůraznila mluvčí.

Práce na Kyjovce začaly v červenci a jsou placené z dotací ministerstva zemědělství. Celková částka se vyšplhá na šest milionů korun.

Při stavbě může ještě dojít k omezení průjezdnosti ulice u městského úřadu při navážení a odvážení materiálu. Jinak se ale veškeré práce soustřeďují jen na koryto řeky, takže provoz v okolí neomezují.

Kyjovka se nebezpečně rozvodnila v květnu 2010. Hladinu zvedly intenzívní deště a říčka se na několika místech vylila. Situace byla kritická hlavně v Bohuslavicích a v Boršově. U tamního splavu se vylila tak, že zasáhla i baseballové hřiště a přilehlou cestu. Na ní bylo přibližně třicet centimetrů vody. Strážníci museli přibližně dva dny kontrolovat stav vody a čistit hladinu od naplavenin.

„K dalším aktuálním akcím, které v okolí provádíme, patří sanace koryta tejné říčky ve Svatobořicích – Mistříně. V Lipově dokončujeme opravu koryta Veličky a v Uherském Ostrohu provádíme přísyp hráze, u které tak zvýšíme stabilitu a zajistíme proti průsakům," informovala o dalších pracích Tomíčková.