O nahlášeném hromadném propouštění ve středu informovala mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. „Nejvíce těchto zaměstnavatelů bylo v Praze a v Jihomoravském kraji – shodně čtyři. Z okresního hlediska je na tom nejhůře Hodonín, kde přijde o práci sto dvacet čtyři lidí," sdělila Beránková.

Společnost, která chystá nejvíce výpovědí, ale neprozradila. „Hromadné propuštění oznámily mimo jiné firmy působící v pohostinství a zabývající se prodejem potřeb pro tiskárny. Dále se tento krok zaměstnavatelů dotkl profesí, jako jsou například ekonomičtí a administrativní pracovníci, technici, vedoucí pracovníci, recepční, specialisté na informační technologii, pokladníků, pracovníků v dopravě a u přepážek," vyjmenovala mluvčí.

Ředitel hodonínského pracoviště úřadu práce Radek Hořák uvedl, že by zaměstnanci měli dostat odstupné. „Kontaktování s námi se uskutečňuje prostřednictvím personálního oddělení. Je možné nabídnout, aby tam po ukončení směny přijeli naši pracovníci, kteří vysvětlí zaměstnancům, co mají po propuštění dělat nebo jaké mají možnosti rekvalifikací," řekl Hořák.

Hodonínskému deníku Rovnost se nakonec díky facebookovské čtenářce podařilo zjistit název firmy, která má propouštění v plánu. Jde o prodejce tiskařských barev a renovátora inkoustových zásobníků do tiskáren Artech Moravia, který má sídlo v Moravském Písku. „Bude se hodně propouštět, skoro celá firma," potvrdila účetní podniku Irena Michalcová.

Ještě předloni, jak dokládá poslední výroční zpráva, měla společnost více než dvě stě zaměstnanců. „Dokonce ještě letos v lednu nabírali brigádníky, pracovala tam tak moje vnučka. Za tři měsíce ji propustili a následně to čeká údajně dalších více než sto pracovníků," posteskl si místostarosta Moravského Písku Josef Holas. Jak dále uvedl, do Artechu dojížděly desítky lidí z okolí. „Na této práci si založili existenci, a najednou je propustí. To je hodně nepříjemné. A šancí na zaměstnání je u nás málo," řekl místostarosta.

Podle zaměstnanců za propouštěním stojí stěhování výroby do Polska. Této teorii nahrává také organizační struktura francouzského vlastníka, který sídlí v Polsku. Ten má kromě slovácké fabriky pod sebou podniky v Nizozemí, Německu, Maroku a Polsku.

Naposledy hromadné propouštění postihlo koncem roku strážnickou firmu Košulenka, která se nyní nachází v konkurzu.

Hodonínsko patří dlouhodobě k okresům s nejvyšší nezaměstnaností. K poslednímu květnu podle statistik úřadu práce hledalo uplatnění 11 150 lidí, volných míst přitom k tomuto datu bylo jen 419.