Lymská borelióza. Nemoc, která se může projevit i obrnou obličeje, poruchami srdečního rytmu a neléčená vede k bolesti kloubů nebo roztroušené skleróze. Přenáší ji klíšťata. Na ty si i teď musí dát pozor milovníci houbaření a toulek přírodou.

Nepříjemné vzpomínky na boreliózu má jedenáctiletý Filip. Klíště si přinesl přímo s vysvědčením na začátku letošních prázdnin. „Večer jsem zjistila, že má zespodu brady klíště. Vytáhli jsme jej čerstvě napité a vydesinfikovali. Přesto se vytvořil nepravidelný mapovitý flek. Vyrazili jsme proto na pohotovost," popsala nález Filipova maminka Renata Matuškovičová z Mikulčic.

Pod Filipovu bradu se v hodonínské nemocnici podívala primářka. „Klukovi nechala vzít krev a nasadila silná antibiotika, které musel brát polovinu prázdnin. Ještě další měsíc se nesměl namáhat a sportovat, a to měl ještě lehčí průběh," uvedla Matuškovičová a dodala, že pokud by byl závažnější, musel by Filip na infekční oddělení do Kyjova. „Pozdní stádia se léčí až měsíc," upozornil náměstek léčebně preventivní péče pro nechirurgické obory kyjovské nemocnice Josef Blažek. Loni navštívilo tamní infekční oddělení s boreliózou více než čtyři sta padesát nemocných. A letos začátkem října jejich počet už překročil čtyři stovky.

Borelióza
2012: 458 případů
2013: 414 případů (do 9. 10.)

zdroj: Infekční oddělení Nemocnice Kyjov

Podle vedoucího protiepidemického oddělení hodonínského pracoviště Krajské hygienické stanice Libora Šmída jsou klíšťata v poslední době agresivnější. „I jejich výskyt je větší. Klíšťata se nejvíce vyskytují v nízkých porostech na krajích lesů nebo podél vody. Nesnáší jen horka a mráz, takže teď ještě zlobit mohou," řekl hodonínský epidemiolog s tím, že nástup boreliózy provází zvýšená teplota, celková únava a bolesti svalů i kloubů.

Šmíd doporučuje těm, kdo se vydávají do klíšťaty obydlených končin, dobré oblečení. „Používat repelenty, vždy se po návratu z přírody prohlédnout, a pokud se najde klíště, tak jej odstranit," poradil Šmíd a upozornil, že očkování proti borelióze neexistuje.

Očkovat se mohou zájemci jen proti klíšťové encefalitidě, která může člověku zanechat celoživotní následky také. „Nejlepší je očkování v podzimních měsících, kdy se vybudují protilátky a jedinec je tak na novou sezonu dobře chráněný. Očkování je ale možné po celý rok," uvedl hygienik.

Klíšťata otravují život nejen lidem, ale i psům. „U těch ale přenosem nevzniká encefalitida. Nejčastěji přenášenými nákazami jsou babezióza a borelióza," upozornila hodonínská veterinářka Katarína Zorálková.

Ta také doporučuje jako prevenci antiparazitální obojky. „Dokonce i psů jsou při borelióze příznaky nateklé klouby, horečka, nechutenství a apatie," vysvětluje veterinární lékařka.