VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Husy jdou na dračku. Zájem je před svatým Martinem obrovský, hlásí farmy

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – S lítostí oznamujeme, že jsme již všechnu naši vodní drůbež pro letošní rok vyprodali. Nemáme ani husy, ani kachny. To je zpráva ze začátku tohoto týdne od největšího chovatele hus na Moravě, Rybářství Hodonín. „Zájem o husy se se před svatým Martinem zvyšuje každoročně. Nestačí ani, že navyšujeme jejich počet,“ sdělil spolumajitel hodonínské společnosti Alois Kopečný.

9.11.2017
SDÍLEJ:

Rybářství Hodonín chová na Hodonínsku husy u čtyř rybníků. Ani zvyšující se počet hus před svatým Martinem nepokryje poptávku.Foto: Deník / Turek Petr

Jak potvrdila Štěpánka Tichá, která má prodej vodní drůbeže ve firmě na starosti, zákazníci vykoupili všech patnáct set vykrmených hus. „Jakmile se rozmohlo svatomartinské víno, k němuž se začala přiřazovat husa, tak zájem stoupá. Z kapacitních důvodů ani nemůžeme uspokojit poptávku,“ přiznala Tichá.

V největším moravském chovu se přitom vylíhne ročně šedesát tisíc housat. „Chováme je u nás už od vajíčka. Doba do vylíhnutí je zhruba měsíc,“ připomněla Pavlína Čučková, která v hodonínském rybářství dohlíží právě na vodní drůbež.

Hned po vylíhnutí se v podnikové prodejně objevují první kupci. „Letos byl extrémní zájem už o housátka od jedno až po čtrnáctidenní. Lidé si je berou na jaře a na zahrádkách dokrmují,“ přiblížila Tichá.

Husy, které žijí u čtyř rybníků na Hodonínsku a živí se granulovanou směsí obohacenou o vitamíny, si zájemci kupují i v dalších obdobích roku. Část se stěhuje i na Slovensko a do Rakouska. Největší nápor ale začíná až v říjnu, kdy si zákazníci přijedou pro zamluvené dospělé kusy. Tyto husy dosahují jateční hmotnosti po 112 dnech. „Naše bílé husy jsou o něco větší, než je obvyklé. Jedna vyjde tak na osm porcí,“ odhadovala Tichá. Váží obvykle kolem šesti kilogramů, houseři i sedm.

Velký počet hus míří do restaurací. „Každým rokem se zájem o svatomartinské husy zvyšuje, což je pro nás dobře. Na pátek i sobotu máme spoustu rezervací,“ řekl ve středu šéfkuchař břeclavské restaurace Arcadia Martin Čavara s tím, že letos budou připravovat až dvě stě padesát porcí.

Volná místa k martinskému menu mají i v Chalupě u městské brány ve Vyškově. „Navíc svatomartinskou husu už nabízejí skoro všechny restaurace ve městě,“ podotkl šéfkuchař František Blumenstein.

Pečenou husu se zelím má rád i Petr Krška z Moravského Krumlova na Znojemsku. „Nespojuji ji ale jen se svatým Martinem. I tak jsem říkal manželce, že bychom na ni mohli o víkendu zajít,“ plánoval Krška.

Autor: Petr Turek

9.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Máte vy osobně zbrojní průkaz?
31

Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

Otto Chaloupka.

Cestu na Hrad propásl o den. Otto Chaloupka si dá pauzu

Vinařský kroj sklízí úspěchy. Od podzimu si ho objednalo několik desítek lidí

Jižní Morava - Desítky lidí si objednaly historicky první model vinařského obleku, který na podzim představil Svaz vinařů České republiky. Ušít si ho nechal například vinař z Pavlova na Břeclavsku Pavel Krška. „Fyzicky ho ještě nemám, ale určitě je to zajímavá věc, která by mohla přispět ke zvýšení pospolitosti vinařů,“ myslí si Krška, který je zároveň ředitelem Národního vinařského centra ve Valticích na Břeclavsku.

Nahradí nabíječku i wi-fi. Chytrá lavička v Mikulově inspiruje další města

Jižní Morava - Je to dobrá věc. Tak hodnotí chytrou lavičku v Mikulově na Břeclavsku jeden z dvojice tamních youtuberů Pimps Karel Šrámek. Od listopadu stojí nová technická vymoženost u základní školy v ulici Hraničářů. Zájemci si tam mohou zdarma dobít telefon nebo se připojit bezdrátově na internet.

Tabla prvňáčků: představíme žáky ze Základní a mateřské školy Mutěnice

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Opilý mladík opakovaně volal z baru na tísňovou linku. Skončil v cele

Moravský Písek – Zneužití tísňové linky řeší policisté na Strážnicku. „V noci na sobotu přijal operační důstojník několik nesmyslných volání od zjevně opilého muže. Nejdříve uváděl, že má být v celostátním pátrání a ať si pro něj policisté přijedou. Samozřejmě se ukázalo, že po muži uvedené totožnosti nikdo nepátrá,“ přiblížil v pondělí policejní mluvčí Petr Zámečník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT