Na stálici mezi českými skupinami se mohou těšit příznivci pop rocku ve Veselí nad Moravou. „V červnu chystáme koncert kapely Chinaski, která nás zahrnula do letošního narozeninového turné. Představí se pod širým nebem, v areálu Baťova kanálu, což je pro podobné koncerty velmi příjemné prostředí," odkryl plány Ivo Juřena z programového oddělení Veselského kulturního centra.

Z dalších známých jmen se v regionu objeví například Javory sourozenců Ulrychových. Po letech se opět veselskému publiku představí kapela Lesní zvěř, která ve Veselí kdysi vystoupila na festivalu Svátek bláznů. „Letos máme pro tento multižánrový festival přislíbenou účast skupiny Please the Trees a Poletíme? V roli DJ se pak předvede člen skupiny Tata Bojs Mardoša," nastínil Juřena.

Hvězdy, které letos přivítá Hodonínsko.

Jasno už mají také v Hodoníně. První letošní hvězdou, která přijede do města začátkem března, bude Věra Špinarová. „Ve stejném měsíci zahrají Javory sourozenců Hany a Petra Ulrychových. Kapela oslaví příští rok čtyřicetileté výročí a už letos na jaře vyjíždí na speciální turné," uvedl ředitel hodonínského domu kultury Marcel Řimák. V březnu se po letech v hodonínském sále Evropa představí i jazzman Rudy Linka. Měsíc nato se pak místní mohou těšit na koncert Bratří Ebenů. Ti slaví v letošním roce třicáté výročí kapely. „V květnu přivítáme slovenské DESmod a o měsíc později Ondřeje Havelku s Melody Makers. Pokud bych měl nastínit, jaké kapely se představí na letošním ročníku Pon-Tónu, jistě musím zmínit Hypnos nebo slovenský Konflikt," nalákal posluchače Řimák.

Jak také upozornil, letošní novinkou v hodonínské kultuře bude divadlo na terase, při kterém mohou diváci zajít na představení Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. „V plánu máme také workshop irských tanců," poznamenal Řimák.

Na velká jména sázejí i ve Strážnici. Už v květnu v místním kulturním domě Strážničan zahrají slovenští No Name. „Na podzim jsme rozjednali koncert Tomáše Kluse. Z vážné hudby pak uvedeme houslistku Gabrielu Demeterovou s Paganinim," sdělila ředitelka strážnického kulturního domu Danuše Adamcová.

Zároveň pozvala na divadelní představení Čtyři dohody s hercem Jaroslavem Duškem. „Záznam inscenace se v posledních týdnech objevil v kinech regionu. My jsme ale chtěli tento výjimečný počin uvést naživo," dodala Adamcová.

Jasno už mají i v Kyjově. Podle Andrey Něničkové z programového oddělení Městského kulturního střediska, zavítá do Kyjova v dubnu Michal Horáček. V programu zazní jeho písně a na pódiu ho doprovodí Ondřej Ruml, František Segrado a Lenka Malá. „V plánu máme i koncert Iva Jahelky. Na Kyjovské letní slavnosti jsme se zase rozhodli pozvat Cigánské Diabli. Vloni zde odehráli koncert a u obecenstva zaznamenali obrovský úspěch. S hudebníky ještě jednáme," řekla Něničková.

Naopak na velké koncerty letos nevyrazí lidé do Bzence. Bzenecké hudební léto, při kterém vloni do regionu zavítal například Čechomor nebo Tata Bojs, se tentokrát neuskuteční.

„Bohužel zde nemáme tým lidí, jenž by dokázal takto velké akce zajistit," uvedl k případnému pořádání podobných koncertů ze strany města Petr Nejezchleba. Folkové fanoušky však zároveň pozval na březnové vystoupení muzikanta Vlasty Redla.