Nejdříve mohli nasávat znalosti od šéfkuchaře Víta Kudrny, který do Hodonína přicestoval ze středočeského Mělníka. Mimo jiné žákům přestavil přípravu obědového menu i s mexickou specialitou, s názvem quesadilla.

Tento týden mohli hodonínští žáci oboru kuchař na Rozmarýnku přiložit své ruce k dílu při přípravě menu s Markem Zatloukalem. Kuchařem, který má za sebou stáže i v michellinských restauracích. V Hodoníně začal rybou, a to pražmou královskou. „Syrová ryba je marinovaná v citronovém vinaigrettu. Jde o studený starter s majonézou z hořčice, s čerstvými ředkvičkami, okurkami a jarní cibulkou,“ ukazuje přípravu host a olomoucký šéfkuchař.

Dále společně se žáky přistoupili k hlavnímu chodu, supreme kuřecí prsa, kdy je k vidění i práce s vakuovými sáčky, díky kterým je maso křehké, ale není vysušené. Poslední úprava se následně provádí na másle. K tomu už vedle voní základ pro mrkvové pyré s hráškovou emulzí a pálenou šalotkou. Nechybí tady ani opečená slanina se strouhankou a na osvěžení bílá ředkev.

Šéfkuchař připravoval jídlo na Seychelách

Dezertem jsou tu tvarohové knedlíčky se slaným karamelem a arašídy a nahoře nastrouhanou limetkou. Šéfkuchař sice přijel z Olomouce, ale naposled v zahraničí připravoval jídla pro relaxující turisty v hotelovém resortu ve vyhledávané ostrovní destinaci v Indickém oceánu, na Seychelách.

„Rok jsem tam působil jako šéfkuchař. Vařili jsme tady na přání hostům, kteří sem přijeli na týdenní či dvoutýdenní dovolenou. Byla to skvělá zkušenost a asi největší zážitek mé kuchařské kariéry,“ svěřil se šéfkuchař.

Zdroj: Deník/Petr Turek

Zajímavé podle něj bylo to, jak tam bylo vaření limitované tím, že loď s dováženými surovinami připlouvala jen jednou za měsíc. Naopak výborné byly podle něj místní čerstvé ryby, chobotnice, ovoce i zelenina.