Předtím museli seškrtat za miliony korun výdajů včetně nové cesty v Erbenově ulici od křižovatky s ulicí Josefa Suka dále na západ. „O přestávce jsme oslovili předsedy klubů s tím, abychom odhlasovali alespoň dílčí části rozpočtu. A to z toho důvodu, aby se vyřešily havarijní věci, jako nový vůz městské policie, a aby se mohlo začít s akcemi, které se mají provést o prázdninách. Děkuji moc klubům KSČM a Svobodných za to, že vyšly vstříc," řekl lidovecký místostarosta a rozpočtový garant Ladislav Ambrozek.

Koalice totiž na úterním jednání neměla dostatek hlasů, když jí z vládní sedmnáctky chyběli čtyři zastupitelé. Nikdo z politického vedení radnice se tak nezúčastnil ani odhalení pamětní desky posledního meziválečného starosty města Jaroslava Dobrovolského v koncentračním táboře Mauthausen.

nové investice
- nové auto pro městskou policii (400 tis. Kč)
- ohřev vody na letním koupališti (380 tis. Kč)
- akcie ve společnosti Vodovody a kanalizace (5,9 mil. Kč)

Mezi hlavními záměry, které osmnáct zastupitelů z jednatřicetičlenného sboru schválilo, bylo milionové navýšení na stěhování Základní umělecké školy a Střediska služeb školám z Dobrovolského ulice na Horní Valy. Přemístění má stát celkem dva miliony korun a radnice počítá s více než sedmi set tisícovou dotací. „Po vystěhování bude budova prázdná, takže se pak rozhodneme, co s ní dál. Nabízí se možnosti nabídnout ji k odprodeji nebo ke směně," uvedl starosta Milan Lúčka.

Doposud v objektu sídlil výtvarný a taneční odbor. Navyšovaná částka půjde na únikové schodiště a další úpravy. Další velkou investicí je nákup téměř dvanácti tisíc akcií společnosti Vodovody a kanalizace od Lužic. „Je to dobrá nabídka, kterou bychom měli využít," řekl před hlasováním vedoucí hodonínského odboru ekonomiky a financí Marián Maňák. Na to také zastupitelé kývli a Hodonín tak překročí třicetiprocentní podíl ve vlastnictví okresních vodovodů a kanalizací.

Už dříve koupil akcie od Tasova, Kněždubu, Terezína a Josefova a nominální hodnota jeho cenných papírů u této akciové společnosti činní už téměř čtvrt miliardy korun. Hodonín je tak největším vlastníkem akcií. Na druhém místě je Bzenec následovaný Veselím nad Moravou a Kyjovem.

Kromě toho hodonínští zastupitelé posvětili navýšení částky na rekonstrukci sociálních zařízení žákům v Základní škole Očovská, kde se počítá s celkovými náklady dosahujícími tří a půl milionu korun.

Další schválené peníze zřejmě ocení plavci. Tři sta osmdesát tisíc korun totiž půjde na instalaci ohřevu vody na letním koupališti. „Kdyby částka nebyla v rozpočtu, nemohli bychom tuto akci na začátku příštího týdne zahájit," dodal Ambrozek.