Nejen ministři, hejtman či další signatáři memoranda o zlepšení péče a ochrany Ždánického lesa měli unikátní možnost ochutnat zdejší čerstvý chléb a ještě dostali knihu Ruce v mouce s recepty. Šlo o chleba ze Ždánského lesa od celorepublikově známé pekařky a autorky mnoha knih o pečení Ivy Trhoňové, která dlouhá léta žije v Mouchnicích.

Tedy v obci, která je se Ždánickým lesem nerozlučně spjatá i při pouhém nadechnutí. „Ve Ždánickém lese vlastně žiji. I teď když ještě můžu, tak tam na vozíku jdeme na procházky nebo na houby. Je to prostředí, které je nádherné a mělo by být v co největší míře zachované pro naše děti a jejich děti,“ popsala svou podporu iniciativě Živý les pro živý region Iva Trhoňová.

Připomněla v této souvislosti i fotografie pořezaných stromů. „Věřím tomu, co mi o tom referovali lidé z iniciativy. Připadalo mi to jako bezhlavé kácení. To není budoucnost pro naše děti,“ upozornila jako obyvatelka regionu na pomezí Kyjovska, Vyškovska a Kroměřížska, která je nejen maminkou, ale i babičkou.

Mimo jiné se Ždánickým lesem spojila i jeden z druhů svých voňavých bochníků.

„Přemýšlela jsem, jak nazvat svůj nový chleba, svůj nový recept a chleba ze Ždánického lesa mi připadl fajn. Jde o domácí chleba, který je kváskový a je v něm značné množství celozrnné mouky. Dostali jej i s knihou Ruce v mouce, ve které je právě recept na tento chleba, ti, co podepsali memorandum a také paní senátorka,“ připomněla autorka řady knih, a to nejen o pečení chleba nebo dalšího pečiva, ale i cukrářských dobrot.

close Dobroty podle receptů Ivy Trhoňové. info Zdroj: Iva Trhoňová zoom_in Dobroty podle receptů Ivy Trhoňové.

I když je upoutaná na vozík a trpí nevyléčitelnou nemocí, tak nejenže vydává kuchařky, ale také fotí a vymýšlí nové recepty. Do toho pečuje o vlastní web Pekárnománie a ještě je editorkou knih a moderátorkou webu Toprecepty.cz. Její první knihy jsou už beznadějně vyprodané, u dalších zájem čtenářů a zvláště kuchařek vyvolal úspěšný tlak na dotisk. Přitom velkou část receptů si právě sama vymýšlí.

„Řídíme se naší chutí. Peču veškeré možné pečivo, na které si vzpomenete. Jelikož se mně nemoc zhoršovala, tak jsme musela trvale usednout na vozík. Zaplať pánbůh, mozek mám v pořádku, takže vymýšlí stále nové kombinace toho, co bych chtěla zkusit. Pak ukecám rodinu a pomáhá mi to péct,“ nastínila Iva Trhoňová postupy při tvorbě nových receptů.

Ty jsou ze všech různých oblastí a druhů pečiva. „Třeba naposledy jsme dělali dvoje koblížky. Jedny od mojí kamarádky, která je má nazvané jako nejlepší koblihy, které zná. Potom svoje koblížky, které jsem si vymyslela. Těsto je takové sladko slané. Rozhodně se nedá říct, že by bylo sladké. Je naplněné směsí šunky, sýra a zakysané smetany. Když na to kouknete, je to nadýchaný koblih s náplní. Udělali jsme také banánky, které jsme naplnili krémem,“ pokračovala tvůrkyně inspirujících a přitom velmi srozumitelných receptů.

Ta spolu s manželem Milošem při návštěvě Deníku právě pekla. A to v jílové peci od kamaráda Milana Navrátila, kam právě z ošatky mířila dvojice krásných kváskových bochníků.

„Dokud peču, žiju. Největší pochvalou je, když po nabídnutém pečivu zůstane jen prázdný talíř. I při grilovačce se stává, že se sní tři čtvrtě domácího chleba ještě předtím, že se podává maso,“ dodala popularizátorka domácího pečení, do jejíž první knihy se mohli čtenáři začít už v roce 2011.