„Poprvé jsme sem přijeli před pěti lety a líbí se nám tady. Letos jsme přivezli dva štrúdly, ale teď ochutnáváme a začínáme slanými,“ svěřují se manželé Stávkovi, Marie a Zdeněk, kteří zavítali na košt z Čejče.

Starosta pořádajícího města a lékař Vladimír Okáč dává přednost naopak tradičním sladkým štrúdlům. Jana Horáková si zase nejvíce pochutnává na tvarohové variantě.

Pestrou nabídku vzorků si nenechavá ujít ani klavírista Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Alexandr Starý, který před začátkem degustace bavil hosty spolu s kolegy ukázkami ze světově známých muzikálů. „Jsem překvapený, že je tady více slaných štrúdlů než sladkých, což mi ale vyhovuje, neboť oceňuji zejména verze s masem a sýrem,“ říká ostravský rodák.

Košt štrúdlu založila před deseti lety vedoucí ždánického kulturního domu Věra Hrubá. „Když jsem tady začínala, tak jsem chtěla přijít s něčím novým a tím byly štrúdly. Rekordním ročníkem byl ten minulý s třiačtyřiceti exempláři,“ připomíná zakladatelka, která pro letošní ročník připravila dva záviny. Jeden s jablky a druhý se salsou, sýrem a debrecínkou.