S ním souhlasí i předseda okresní agrární komory Petr Chaloupka. „Není skoro žádné ovoce, ani meruňky či trnky. Sklizeň je tak v porovnání s předcházejícími lety až třetinová," zhodnotil Chaloupka.

S révou vinnou zas takové problémy nejsou. Alespoň pro Slováckou Moštárnu ze Strážovic. „Měli jsme štěstí, o úrodu jsme nepřišli. Na druhé straně bylo dlouho teplo a cukernatost hroznů je velmi dobrá. Zpracováváme osm odrůd, čtyři bílé, čtyři červené," řekla Magdaléna Válková ze Slovácké Moštárny. Tento soukromý podnik zpracovává pouze vlastní produkci.

Moštovací sezona začala na přelomu srpna a září, blíží se do finále. Ceny za moštování se pohybují okolo pěti korun za litr šťávy. Tak to alespoň platí ve třech sledovaných firmách. V Mikulčicích se pak neplatí za stočený objem, ale za hmotnost ovoce, jeden kilogram vychází na čtyři koruny, o čtvrtinu se však cena sníží, pokud zájemce o šťávu přiveze více než metrák ovoce.

Ve Strážnici, Mikulčicích i Veselí nad Moravou lze na rozdíl od Kyjova moštovat i hrušky, Kyjov je zase pro nečeleny zahrádkářského svazu, pod který všechny výrobny spadají, nejlevnější. Ani jedna z těchto moštáren šťávu nepasterizuje.

Kyjovští zahrádkáři mají jednu z nejstarších moštáren v regionu. Kvůli technickým potížím před několika lety pořídili i druhý šroťák. „Spálil se motor a zrovna přišlo hodně lidí už s vykrájenými jablky. Část pak museli zpracovatelé vyhodit, protože už začala po týdnu hnít," připomněl druhý místopředseda Brüch. Do Kyjova si mohou pěstitelé jablek přivézt svou úrodu.

Loni sedm tisíc čtyři sta litrů, letos zatím jenom sedm set. Přitom sezona má za sebou už asi tři čtvrtiny. Tak to vypadá ve strážnické moštárně. „Loni jsme moštovali i v týdnu, jezdili nám i lidé ze Slovenska. Letos v týdnu nechodíme vůbec a přes víkend se stane, že nikdo nepřijde," přiblížil Ondřej Kočvara, který má ve Strážnici již dva roky výrobnu na starosti. Připomněl, že je důležité ovoce očistit a nevozit nahnilé.

Zpracováváním šťávy z ovoce se zabývají i drobní pěstitelé pro svou vlastní potřebu. Veronika Blažková z Veselí nad Moravou si moštuje doma úrodu z vlastního sadu s patnácti jabloněmi. „Děláme si tak šedesát litrů pro vlastní potřebu, rozdáváme pak i po rodině," řekla Blažková.