Podle lékařů vede ve všech věkových skupinách k výraznému snížení výskytu tohoto onemocnění. „Imunita po očkování přetrvává půl roku až rok. Protože virus chřipky se neustále mění, je vhodné očkování každý rok opakovat,“ uvedla lékařka Klára Labská ze Státního zdravotního ústavu.

Její slova potvrdila i Petra Doležalová z brněnského očkovacího centra Avenier. „Teď je nejvhodnější doba na očkování proti chřipce. Vakcíny aplikujeme až do vyhlášení chřipkové epidemie. Jedna stojí 429 korun. Obsahuje látky proti čtyřem kmenům chřipky. Každý rok se vytváří nová. Výrobci je obměňují podle toho, jaký chřipkový kmen se vyskytuje nejčastěji,“ vysvětila Doležalová.

Zda se nechat naočkovat lidem vždy poradí lékař. „Záleží na jeho doporučení. Naočkovaní lidé jsou pak chráněni proti čtyřem kmenům chřipky. Zároveň jim vakcína posílí imunitu,“ dodala Doležalová.

Volby - Ilustrační foto.
Koalice v Boskovicích oznámila nové radní

Očkování před chřipkovou epidemií doporučuje i brněnský praktický lékař Tomáš Klobas. „Lidé by se měli nechat naočkovat u svých praktiků už teď. Chřipky v Brně sice nastupují až na konci roku, jak jsem vypozoroval, ale je lepší se připravit s předstihem,“ sdělil Klob.

Naočkovat se v těchto dnech nechal například Ivan Štrajt z Jabloňan na Blanensku. „Nechal jsem se očkovat jako každý rok. Sice neznamená, že pokud je člověk naočkovaný, že chřipku nedostane. Ale její průběh bývá slabší a kratší,“ uvedl muž.

Ilustrační foto.
Zdrogovaný se krčil u cizího domu. Vymlouval se na alkohol

Někteří lidé očkování nevěří. „Nechat se očkovat proti chřipce, může jen dobrodruh. Nikdo neví jaký kmen nemoci přijde. Proč riskovat zdravotní problémy, kvůli zisku firem, které ty vakcíny prodávají?“ napsal na sociální síti Vladimír Vaněk z Klepačova.

JAN CHARVÁT, MARTINA MORESOVÁ