Celý jeho život je s obcí spojený, vynaloženého času nelituje. „Narodil jsem se v Mistříně a přiženil se do Svatobořic,“ popisuje.

V posledních letech se svým spolkem Mankyz, jehož název je odvozený od dvou historických bust, kterým se přezdívá svatoborské opice, připravuje také Tradiční košt ovocných pálenek a domácích likérů.

Likéry jsou Neduchalovou velkou vášní, na jejich přípravě si dává velmi záležet. „Oproti pálence je likér sladký. Je to macerované ovoce. Posbírám višně, zaleji je vínovicí, případně přidám i cukr. Dělám také různé speciality, například višně s chilli papričkami, višně v čokoládě se skořicí a podobně,“ vysvětluje. Zkoušel už dělat také ananasové a citronové likéry.

Neduchal jezdí i po různých koštech, na oplátku zase lidé přivezou své likéry a pálenky do Svatobořic-Mistřína. Mimo sad má i vlastní vinohrad a je vinařem. Se vším mu pomáhá jeho syn.

Další Tradiční košt pálenek a likérů je připravený na tuto sobotu. Začíná ve dvě hodiny v kulturním domě. Neduchal je jedním z degustátorů. „Jsem spíš samouk. Na první degustaci jsme jeli trochu vystrašení. Ale každá degustace je škola, a to i pro zkušené. Teď už jezdíme degustovat po celé republice,“ říká nadšenec.

V okolí Svatobořic-Mistřína se nejčastěji objevují pálenky z trnek a jejich různých odrůd. Časté jsou v pálenicích také hrušky, meruňky, špendlíky a broskve. O něco méně se pak pálí višně a třešně. Na Tradičním koštu se ale objeví i pomazánky. Ty hodnotí návštěvníci. „Vzniklo to tak, že některé manželky nepijí. Když tedy přijdou manželé spolu, tak máme něco pro každého,“ vysvětluje Neduchal.