Richard Strejc z Čejče pracuje v zemědělství už dvaačtyřicet let, je vedoucím farmy. Dovolenou si plánuje i podle toho, kdy jsou zrovna žně. „Musím čekat až do podzimu, až skončí siláže. Dovolenou si mohu vybrat i začátkem června či koncem května," řekl Strejc. S partnerkou rádi jezdí na houby.

Podobně to vidí i zemědělec a předseda hodonínské okresní agrární komory Petr Chaloupka. „Žně začínají kolem dvanáctého až patnáctého. Do té doby asi od půli května mají sedláci možnost vzít si volno. Jakmile padne první klásek, až do zimy je vyloučené brát si dovolenou," uvedl Chaloupek.

Záleží podle něj i na tom, jestli zaměstnanec pracuje v rostlinné, nebo živočišné výrobě.

Podle průzkumu, který si nechala udělat pracovní agentura Wincott People, se téměř polovina všech zaměstnanců musí přizpůsobit s dovolenou potřebám zaměstnavatele. „A téměř pětadvacet procent lidí má problém vzít si naráz dva týdny dovolené, ačkoliv toto právo ukotvuje zákoník práce," sdělil personální ředitel společnosti Adrian Suchánek. Internetového dotazníků se zúčastnilo 525 lidí.

To se týká hlavně lidí, kteří pracují v průmyslu. Pro podniky se čtyřiadvacetihodinovým provozem je totiž ekonomicky výhodnější zastavit najednou na nějakou dobu všechny stroje a pustit zaměstnance na odpočinek. „Dnes už to není tak časté. Ve většině společností, i na úřadech, se lidé prostřídávají," přiblížil ředitel hodonínské okresní hospodářské komory Michal Švagerka.

Tento model využívá například kyjovská nemocnice. Jeden z největších zaměstnavatelů na Hodonínsku poskytuje práci téměř tisícovce lidí. Zaměstnanci mají pět týdnů dovolené ročně, některá oddělení mohou čerpat ještě týden navíc. „Dovolenou si zaměstnanci vybírají podle domluvy s vedoucím pracovníkem tak, aby provoz oddělení zůstal zachovaný," uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

Stálicí průmyslu na Hodonínsku jsou kyjovské šroubárny. Od jejich založení už uplynulo šestašedesát let, v současnosti mají přes tři stovky zaměstnanců. „Našim zaměstnancům poskytujeme dovolenou v délce pěti týdnů. Čerpání je určené na začátku roku písemným rozvrhem dovolených," sdělil finanční ředitel šroubáren Janusz Pindur.

Podobně velkých podniků je na Hodonínsku asi deset. Patří mezi ně Kordárna ve Velké nad Veličkou, Vetropack Moravia Glass v Kyjově či hodonínská armaturka.